Hoe je de beste netwerk e-mail ooit schrijft
We praten vaak over netwerken bij De Upstarter. Bijvoorbeeld over hoe eng het is om een kamer binnen te lopen en een hele groep vreemde mensen en professionals aan te moeten spreken. Maar het is echt niet zo eng als het lijkt. Met onze beste nieuwe vriend – het internet – is netwerken niet meer zo ingewikkeld als je denkt, je kunt nu gemakkelijk met iemand connecten door een vriendelijke e-mail te sturen.
De eerste stap van netwerken is dus het schrijven van een goede e-mail. En dát is nou juist weer veel moeilijker dan het lijkt. Hieronder vind je tips om een e-mail te schrijven die niemand kan weerstaan en waardoor je dus (zo goed als) gegarandeerd een reactie terugkrijgt.
Research
Vind het e-mailadres van jouw toekomstige connectie en doe research naar de dingen waarin hij of zij geïnteresseerd is. Bijvoorbeeld: hij werkt voor een bedrijf waarmee jij in contact wilt komen. Kijk dan naar wat hij doet binnen het bedrijf en waarin hij verder nog geïnteresseerd is. Je hoeft iemand niet maanden te stalken, maar met een klein beetje research kom je al heel ver! Zo kan een kleine Linkedin of Google search je al veel nuttige informatie verschaffen.
Laat je naam gelden
Breng jouw social media skills naar een hoger level en laat jezelf zien. Als je wilt netwerken met specifieke personen, zorg er dan voor dat je opvalt bij hen door je naam terug te laten komen – volg ze bijvoorbeeld op twitter (weer zonder te stalken) zodat je subtiel in het vizier verschijnt. Hoe vaker ze jouw naam (ongemerkt) zien, hoe groter de kans is dat ze je willen spreken.
Leg contact
Grote kans dat jouw e-mail skills wel wat opgekrikt kunnen worden. Skip de algemene introductie en kies voor een persoonlijke aanpak. Start met een compliment over het werk dat hij of zij doet/gedaan heeft. Zeg in plaats van “Hallo, mijn naam is X en ik doe Y”, iets als “ik heb gelezen dat je zeer gepassioneerd bent over [waarden].” Dit opent de conversatie en geeft aan aanleiding om jezelf te pitchen. Bovendien is het veel leuker voor de ander om te lezen.
Durf te vragen
Maak je vraag zo concreet – en klein – mogelijk. Zorg er ook voor dat jouw vraag ook waarde levert voor de ander. Dus stuur geen ellenlange e-mail waarin je allerlei dingen vraagt, want dan kun je er bijna vanuit gaan dat je geen reactie terug krijgt. Een korte e-mail met toegevoegde waarde en een duidelijke vraag werkt het allerbeste!
Follow-up
Als ze op je vraag ingaan, bedank dan en hou vast aan jouw verwachtingen. Als ze niet antwoorden, kun je gerust hele korte vriendelijk follow-up versturen. Noem kort nog eens je punten en je vraag en sluit vriendelijk af. Als je na twee follow-ups nog steeds niets hebt gehoord, is de boodschap duidelijk. Maar laat je vooral niet uit het veld slaan voor het benaderen van iemand anders.