Wat zou er gebeuren als je alle conventies even loslaat?

Het is tijd voor Mariette Monday; eerlijke verhalen met Mariette’s gedachten, overpeinzingen en passie voor herkenbare situaties in de maatschappij van nu. In dit artikel stelt Mariette de vraag wat er zou gebeuren als je alle conventies even loslaat? En hoe deze vraag de brandstof is geweest achter de missie van De Upstarter. Een missie die ze tot nu toe niet altijd heeft durven uitspreken. 

Pionier in de liefde

Bij ons aan de lunchtafel is het nooit stil. We hebben het voor de grap al eens gehad over een ‘lunch podcast’ met De Upstarter. Gewoon om andere mensen mee te laten genieten van alle topics die hier over tafel rollen. Vorige week spraken we over Anaïs Nin. Een biseksuele vrouw die een dubbelleven leidde. Ze trouwde met twee mannen en onderhield een twintigjarig huwelijk met hen beiden, zonder dat zij dit van elkaar wisten. Pas op Anaïs’ begrafenis ontmoeten de mannen elkaar. Anaïs is geboren in 1903 in Parijs en verhuisde in 1939 naar New York. Ze was als vrouw haar tijd ver vooruit: ze liet zich niet wegzetten in de rol van betamelijke of lieflijk aangepaste vrouw. Ze ging haar eigen gang, als kunstenares maar vooral in de liefde. 

Wie zou je zijn als…. 

Nu ambieer ik niet zozeer een dubbelleven waarbij ik een relatie onderhoud met twee verschillende mannen, maar het verhaal van Anaïs triggert iets in me. Ze herinnert me aan het feit dat we als mens zoveel verschillende gezichten hebben en dat je slechts bepaalde kanten van jezelf uitdiept. Sommige gezichten – met name die iets minder geliefd zijn in onze cultuur, tijdsgeest of sociale kringen-  blijven soms onaangeroerd of gaan verloren. Hoe zou jouw leven eruit zien als je alle bestaande conventies en overtuigingen waaraan jij tot nu toe je identiteit hebt ontleent laat vallen? Wie zou je dan willen zijn? En nog belangrijker: wie mocht je van jezelf niet zijn?

Dat wat ik eigenlijk niet durfde te zeggen

We spelen allemaal rollen die worden gewaardeerd door onszelf, door onze omgeving, door de tijd waarin we worden geboren en de cultuur waarin we opgroeien. We onderdrukken sommige rollen of aspecten van onszelf omdat ze geen plek hebben in onze werk of liefdesrelaties. Kanten die we zien als ‘gek’, ‘zwak’ of ‘slecht’. Zo heb ik bijvoorbeeld lang gedacht dat ik maar beter niet kon vertellen wat mijn ‘echte missie’ achter De Upstarter is. Namelijk meer liefde brengen in ons privé en werkleven. Ik geloof dat we veel liefdevoller mogen omgaan met onszelf, elkaar en de planeet. Lange tijd heb ik gezegd dat het belangrijk is om ‘werk te maken van je passie’. Nu durf ik steeds vaker het woord ‘liefde’ in mijn mond te nemen. Ik was bang om als wollig of zweverig beschouwd te worden. Nu zeg ik steeds vaker dat het belangrijk is om werk te maken van liefde en heb ik zelfs mijn tweede bedrijf dat eind dit jaar wordt gelanceerd zo genoemd: ‘Make Love Work’. 

Als je twee sporen mocht lopen

Het gesprek aan de lunchtafel over Anaïs, werd hoe langer het vorderde, hoe interessanter. We spraken over de kritiek op haar levensstijl en het lef dat ze heeft gehad om ondanks alle weerstand haar eigen pad te lopen. We stelden ons voor hoe onze levens eruit zouden zien als we twee sporen tegelijkertijd konden volgen. En dat is ook de vraag die ik jou zou willen stellen. Als je een dubbelleven mocht leiden. Welke identiteit zou je dan kiezen? Welke stem zou je laten horen. Wat zou je hardop zeggen wat je nu niet durft? Welk statement zou je maken? En hoe zou je deze rol -in het klein- kunnen implementeren in je huidige leven?