De Reis van de Held: waarom het leven geen rechte lijn is

Ken je De Reis van de Held al? Dat is een coaching techniek die het leven beschouwt als een cyclus in plaats van een lijn. Whut? In dit artikel vertelt Mariette waarom dit één van haar favoriete coaching methodieken is én wat het voor jou kan betekenen.

 

Ontwikkeling verloopt cyclisch – niet lineair
Ik heb me nooit helemaal kunnen vinden in het idee dat het leven een opwaartse lijn is waarin je bepaalde stappen zet -je haalt je diploma, vindt een baan, een partner, een huis, krijgt kinderen- die je steeds dichterbij jouw geluk, jouw ‘happy ending’ brengen. Zelfs Disney maakt de traditionele sprookjes van Grimm mooier en zachter. Terwijl sprookjes in oorsprong zijn bedoeld om kinderen kennis te laten maken met een wereld die hard is, oneerlijk, moeilijk, vol pijnlijke lessen maar desondanks -als je hetgeen je moet leren aangaat- altijd een mogelijkheid biedt om het geluk of de groei te vinden die je zoekt.

 

Het proces van het loslaten doet pijn. Die pijn kan ertoe leiden dat je jezelf gaat afvragen of dit wel de juiste stap is geweest.

 

De reis van de held laat zien dat het leven cyclisch is in plaats van lineair. Wanneer je aan een nieuwe reis begint, zal je het oude moeten loslaten. Je krijgt er iets nieuws, waardevols voor terug – toch doet het proces van het loslaten pijn. Die pijn kan ertoe leiden dat je jezelf gaat afvragen of dit wel de juiste stap is geweest. Stop met twijfelen, maak jezelf niet gek. Je hebt de juiste stap genomen. Je hebt je gevoel gevolgd en je bent de uitdaging aan gegaan.

 

All Down the Rabbit Hole
De Reis van de Held nodigt je uit om het leven te zien als een groots avontuur dat beleefd mag worden. Het laat zien dat het de moeite waard is om je dromen na te jagen, ondanks de tegenslagen, onzekerheden en de pijn die je onvermijdelijk tegenkomt. Het leven bestaat uit meerdere groeiprocessen met een begin en een eind. In die reis kun je twaalf verschillende stappen onderscheiden. Deze stappen zijn patronen, principes en motieven op zich. Als de eerste drempel eenmaal is overschreden is er geen weg meer terug en moeten we all down the Rabbit Hole, met alle angstige bijkomstigheden van dien. Om uiteindelijk -met wat blauwe plekken hier en daar- wijzer en rijker terug te keren naar huis. Naar een veilig rustpunt in ons leven. De cirkel is dan rond.

 

Je kunt jouw leven beschouwen als een reis, waarin jij de held of heldin bent die steeds begint aan een nieuw avontuur.

 

De Reis van de Held
Een coach kan jou eraan herinneren dat elke ervaring -ook de rauwe en de pijnlijke- de moeite waard is. Dat verdwalen, afzien, feestjes, ontmoetingen, verwondering, ontzag of angst – allemaal onderdelen zijn van een reis. En dat die vervlechting van paradoxen het leven zo de moeite waard maakt. Je kunt jouw leven beschouwen als een reis, waarin jij de held of heldin bent die steeds aan een nieuw avontuur begint. Je dromen zijn de moeite waard om na te streven, zelf als blijkt dat geluk eindig is.

 

Een coach moedigt je aan om je oude situatie, je ‘oude geluk’ los te laten en een nieuw avontuur te beginnen. Je stapt uit je vaste patronen. Dat wat je niet meer dient laat je achter. Vol goede moed stap je het onbekende in en ook bij de eerste fases van weerstand wandel je stug door.

 

Dus:

 

De volgende keer dat je je bang laat maken door de pijn die bij het loslaten van het oude hoort – herinner jezelf dan aan De Reis van de Held en wees de superheld van je eigen Grimm-sprookje.

 


Klinkt dit jou als muziek in de oren en wil je meer leren over dit soort coachingstechnieken? Op zondag 2 september start er een nieuwe Coaching Opleiding. Deze bestaat uit zes trainingsdagen – verspreid over vijf maanden. Je leert naast de methode ‘De reis van de Held’ ook andere technieken waarmee je mensen door groei en veranderprocessen in hun leven begeleidt. Iets voor jou? Er zijn nog twee plekjes voor deze opleiding dus meld je snel aan!