‘7 habits’ voor een creatiever leven

Creativiteit is een lastig begrip, maar mega belangrijk! Creativiteit is hét talent om nieuwe en creatieve ideeën in de praktijk te verwezenlijken. Passie, inzet en dedication is needed!

 

Door een druk leven – we werken, vliegen en hebben mega to-do lijstjes – is het creatieve proces steeds moeilijker te bereiken. Daarom hebben we voor jou ‘7 habits’ om na te streven:

 

1.Doe random dingen

Leg jezelf bloot aan nieuwe random situaties. Kom uit je dagelijkse routine en gebruikelijke activiteiten. Fiets, bijvoorbeeld, eens een andere route naar huis. Dit helpt om je hersenen nieuwe prikkels te geven en stimuleert jouw creativiteit! Maar ook: lees eens een ander boek, experimenteer met nieuwe gerechten, doe een nieuwe work-out. Doorbreek eens jouw gewoontes.

 

2. Be curious

Geniet van het proces en sta jezelf toe om nieuwsgierig te zijn. Nieuwsgierigheid is een van de belangrijkste motors van het creatieve proces. Om je creatieve brein te stimuleren is het niet belangrijk om de juist antwoorden te vinden, maar om de juiste vragen te stellen. Boektip: A Curious Mind door Brian Grazer.

 

3. Kleur buiten de lijnen

Soms moet je gewoon proberen de dingen vanaf een andere kant te bekijken om je perspectief te veranderen. Probeer eens naar de wereld te kijken met een frisse blik, alsof je alles ziet voor de eerste keer.

 

4. Tijd + ruimte

Creativiteit heeft tijd en ruimte nodig. Ruim je kamer of werkplek op, spendeer eens een avondje alleen in plaats van met je vrienden. Start creating!

 

5. Durf

Reken af met de angst iets verkeerd te doen. Geef jezelf eens toestemming om fouten en er een puinhoop van te maken.

 

6. Ontdek

Ga naar buiten en omring jezelf met dingen die je inspireren. Bezoek musea, exposities, festivals en neem een lange wandeling naar een nieuwe inspirerende plek.

 

7. Voed jezelf 

Nodig mensen in je leven uit die er anders uitzien dan jij, anders denken dan jij, zich anders kleden dan jij en anders handelen dan jij. Je zult van ze leren, nieuwe dingen ontdekken en andere perspectieven ontwikkelen die ervoor zullen zorgen dat je groeit als persoon.