Wat ik ontdekte toen ik 24 uur per week mijn telefoon verstopte

Ik heb een mooi aanbod voor je: je mag elke nacht twee uur langer slapen en krijgt elke week een extra dag om te besteden waaraan jij maar wil. Klinkt goed, toch? Guess what: het enige wat je daarvoor hoeft te doen is je smartphone af en toe op vliegtuigmodus te zetten.
 
Ik word mega zenuwachtig als ik een hele dag mijn mail niet kan bekijken. Ik ben bang dat ik spontane dingen met mijn vrienden misloop als ik niet continu up-to-date ben over wat ze aan het doen zijn. Soms denk ik zelfs dat ik mijn telefoon in mijn broekzak voel trillen, terwijl dat helemaal niet zo is. Herkenbaar?
 
Oeps.
 
In juni bracht ik elke week minimaal 24 uur zonder telefoon door. Tijdens de challenge werd ik me bewust van een aantal dingen die ik me daarvoor niet realiseerde. Full disclosure: ik wil absoluut niet zeggen dat ik na deze challenge helemaal los ben geweekt van mijn smartphone-verslaving. Nog meer full disclosure: het is natuurlijk van de gekken dat het me zó veel moeite kost om 24 uurtjes niet vastgeplakt aan m’n smartphone te zitten. Dat gezegd hebbende deel ik hierbij met jullie mijn openbaringen.
 

De ene smartphone-verslaving is de andere niet

Ik ben continu plaatjes aan het kijken op mijn telefoon. Facebookfoto’s, Tumblr, Instagram, ik hou ervan – maar ik voel me nooit verplicht om ergens op te reageren als ik daar geen zin in heb. Mijn probleem ligt dus niet direct bij het ‘bereikbaar zijn’, maar meer bij het ‘continu op de hoogte willen zijn’ en de angst om iets geweldigs te missen.
 
Bekijk jouw situatie eens van een afstand. Lig je ‘s avonds tot 2 uur op facebook te scrollen, of voel je je verplicht om op elk mailtje te reageren, zelfs in het weekend? Als je precies weet waar jouw probleem ligt, ben je ook meer gemotiveerd om er iets aan te doen.
 

Je smartphone kost je meer dan hij je oplevert

In het begin verveelde ik me kapot: ik had geen constante stroom van prachtige afbeeldingen en creatieve netwerken om me mee te vermaken. Wat deed ik vroeger ook alweer in de avond voordat ik een smarthphone had? Juist! Boeken lezen! Ik kon mijn dagen rustiger afsluiten en mijn hoofd zat ‘s avonds in bed niet meer vol met gedachten.
 
Stel: ik zit elke dag bij elkaar twee uur te scrollen. Daar ben ik in totaal 14 uur per week mee bezig. Dat is bijna twee werkdagen! Holy shit! Die uren had ik kunnen investeren in mezelf, maar in plaats daarvan investeer ik ze in ‘op de hoogte zijn’. Zonde.
 

Je moet het echt zelf doen

Nu wordt het pas echt moeilijk. Je hebt gevisualiseerd wat je allemaal kunt winnen als je je smartphone wat vaker laat liggen, maar hoe kom je daar? Je hoeft echt niet gelijk dagenlang je smartphone achter slot en grendel te leggen. Op basis van wat jouw probleem en wens is ga je jezelf sturen. Dus: je mag tot één uur na het eten op facebook, daarna gaat ‘ie uit. Of: ik ontkoppel in het weekend mijn werkmail van mn telefoon en zet hem pas maandag weer aan.
 
Eerlijk: als ik even niet de weg wist en te laat dreigde te komen voor een afspraak zette ik heus Google Maps wel eens aan en ik heb ook wel eens een werk-gerelateerd appje gestuurd tijdens een no-phone avond. Er zijn echter gradaties van hoe erg je die smartphone écht nodig hebt en als je hier bewust mee omgaat zul je zien dat je die inschatting beter kunt maken. Een mailtje kan vaak heus wel wachten tot jij de volgende ochtend weer op je werk bent.
 
Soms krijg je uit je omgeving niet de reactie die je wil (“maar hoe moet ik je dan bellen als ik op het terras zit!”). Dan leg je rustig uit waarom jij dit wil doen. Stick with it! Zo houd je jezelf verantwoordelijk voor je eigen proces en kunnen anderen je er ook op aanspreken.
 
Ik zeg niet dat smartphones stom zijn (smartphones zijn te gek, nooit meer verdwalen!) en zeg ook niet dat ik beter ben dan jij, alleen omdat ik een paar uurtjes per dag m’n telefoon niet gebruik (big deal). Ik zeg wél dat je ruimte vrij kan maken in je hoofd met 1 simpele actie. Klinkt goed, toch?
 


 
Wil jij ook even helemaal unpluggen? Dat kan! Van 9 t/m 16 september kan je met ons een week lang offline gaan op een berg in Italië, weg van alle ruis om vanuit daar nieuwe plannen te maken. Wil jij daarbij zijn? Kijk hier voor meer info. Let op: Inschrijven is mogelijk tot 23 juli!