human centered innovation

The future is female – hoe een nieuwe manier van werken de wereld gaat overnemen

Het is zaterdagochtend. De zon schijnt. Ik zit op mijn dakterras met een groep prachtige vrouwen. We hebben banana-pancakes gebakken en er staat vers fruit op tafel. Een van de meiden vertelt dat ze net klaar is met haar studie en op zoek naar een nieuwe baan. Een ander moet lachen: ‘Muts, je hebt net je titel als doctorandus binnen! Wat doe je nou bescheiden!’.

 

Even later gebeurt precies hetzelfde. ‘Mijn baas wil dat ik een nieuwe training ga volgen, vet spannend!’. Het gaat om een training over leiderschap voor high-potentials binnen hun organisatie. Ik vraag mezelf hardop af hoe dit gesprek zou lopen als we niet met zes vrouwen maar zes mannen aan tafel zouden zitten.

 

Out with the old, in with the new
Ons gesprek vloeit verder, van werk naar liefde en van liefde naar politiek. We bespreken het zoveelste filmpje dat we voorbij hebben zien komen op facebook waarin Trump wordt bekritiseerd. De ene keer duwt hij ruw de president van Montenegro opzij, in een andere video spreekt Arnold Schwarzenegger hem -naar aanleiding van het Parijs klimaatakkoord- aan op zijn verantwoordelijkheid om het volk te beschermen.

 

Daar waar Obama symbool stond voor een nieuwe beweging, een nieuwe manier van samenwerken en samenleven, staat Trump symbool voor de macht van de oude wereld, voor de oude manier van zakendoen. Deze harde aanpak, waarbij het eigenbelang centraal staat, heeft voor een specifieke groep mensen groei en welvaart gebracht.

 

Op dit moment ontstaat er in de maatschappij echter steeds meer verzet tegen de ‘oude’ manier van leidinggeven en zakendoen. Er is een groeiende behoefte aan andere, aanvullende waarden en aan een meer duurzame besluitvorming.

 

Hoe zou ons gesprek op het dakterras zijn gelopen als we beide waarden als gelijkwaardig in onszelf zouden hebben gezien en geïntegreerd?

 

Van een lineaire naar circulaire economie
Ook ik ben ervan overtuigd dat we behoefte hebben aan nieuwe leiders, leiders met nieuwe, zachtere waarden zoals samenwerken, duurzame groei en het luisteren naar elkaar standpunten. Waarden die je als ‘vrouwelijk’ zou kunnen omschrijven. Daarmee bedoel ik trouwens absoluut niet dat alle vrouwen ‘zacht en lief’ zijn of zouden moeten zijn.

 

Onze lineaire economie, gericht op groei en winst is eraan toe om te evolueren naar een circulaire economie. Een economie waarin het lange-termijn denken meer centraal staat, we beter naar elkaars standpunten luisteren en op een meer duurzame manier omgaan met onze eigen bronnen, denk maar aan het nog steeds stijgende aantal burn-outs, maar ook met die van de aarde.

 

Herstellen van de balans
Het spanningsveld tussen ‘hard’ en ‘zacht’ speelt zich niet alleen af op mondiaal of landelijk niveau, hij speelt zich ook af op persoonlijk vlak- in onszelf. Vaak zijn dit soort zachte waarden de kwaliteiten die we -zowel man als vrouw- in onszelf het minst waarderen.

 

Het spanningsveld tussen ‘hard’ en ‘zacht’ speelt zich niet alleen af op mondiaal of landelijk niveau, hij speelt zich ook af op persoonlijk vlak- in onszelf.

 

Hoe zou ons gesprek op het dakterras zijn gelopen als we beide waarden als gelijkwaardig in onszelf zouden hebben gezien en geïntegreerd? Hard en zacht, egoïstisch en altruïstisch, trots en bescheiden? Dan zouden we wellicht onze successen hebben benoemd en gevierd, zonder ons hiervoor te verontschuldigen. We zouden kunnen luisteren naar elkaar standpunten, ideeën en ervaringen om in alle bescheidenheid van elkaar te leren.

 


 

Wil jij als coach, trainer of leidinggevende vrouwelijke waarden meer in de bedrijfscultuur brengen? Check dan even onze coachingsopleiding die deze zomer start. Achter de schermen werken verder we aan een programma over vrouwelijk leiderschap dat we hopelijk in januari 2018 lanceren. Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief om als eerste op de hoogte te zijn!