coaching en trainer opleiding

Drie signalen die je vertellen dat je geschikt bent om coach te worden

Of je er nu zelf voor kiest om te veranderen, of je genoodzaakt bent mee te bewegen met een nieuwe situatie: het leven geeft ons continu uitdagingen. Waarom gaat de één hier succesvol mee om en wordt er sterker van, terwijl de ander bij de pakken neerzit?

 
Ook al heb je op de middelbare school nooit examen hoeven doen in ‘life-skills’, het vermogen om mee te bewegen met de uitdagingen die het leven biedt is wel degelijk een vaardigheid die je kunt trainen en waar sommigen talent voor hebben. In mijn omgeving kom ik regelmatig mensen tegen met dit talent. Mensen die zichzelf en anderen uitdagen om het maximale uit het leven te halen: handjes in de lucht en ‘just enjoy the ride’. Mensen die er energie van krijgen om anderen een stap verder te helpen.
 
Misschien ben jij zo iemand. En misschien wil je jouw vaardigheden op dit vlak verdiepen. Daarom in dit artikel drie signalen die je vertellen dat je geschikt bent om coach te worden.
 

1. Wanneer je iemand ontmoet ben je altijd nieuwsgierig naar wat diegene drijft. Waarom doet iemand wat ‘ie doet?

Die vragen: “Wat drijft een mens?” En “Hoe ga je succesvol om met tegenslag en verandering?” hebben in combinatie met mijn passie voor het oplossen van problemen en het verder helpen van mensen ertoe geleid dat ik mijzelf zeven jaar geleden inschreef voor een coaching opleiding. Na twee jaar had ik mijn diploma op zak én een jaar ervaring als co-trainer in het opleiden van coaches en counsellors. Inmiddels geef ik zes jaar training en coaching, ik ben klein begonnen en heb nu via mijn bedrijf De Upstarter al 170 mensen mogen begeleiden.
 

2. Wanneer je vrienden een probleem hebben of vastzitten op persoonlijk of professioneel vlak, komen ze bij jou om advies vragen.

Ook al had ik al drie diploma’s op zak: in de tweejarige coachingsopleiding die ik volgde heb ik meer geleerd dan van al mijn opleidingen bij elkaar. Ik leerde eenvoudige maar fundamentele technieken om beter naar mensen te luisteren, om sneller tot de kern van een probleem te komen en om meer balans te brengen in iemands leven. Technieken die we naar mijn idee eigenlijk allemaal op school hadden moeten leren. Niet alleen geeft het je meer inzicht in anderen en zorgt het voor diepere en meer betekenisvolle relaties- het verdiept ook de band die je hebt met jezelf en het vergroot je weerbaarheid.
 

3. Op je werk ben jij degene die de juiste bemiddeling weet te bieden bij conflicten. Jij ziet mogelijkheden en draagt oplossingen aan.

Geen enkele training of coachingstraject is hetzelfde. Steeds hoor ik een nieuw verhaal, zijn er andere soort uitdagingen. Het voelt gaaf om iemand ’the missing piece of the puzzle’ te geven. Dat stukje, het inzicht, het advies waarmee die persoon verder kan. Waardoor hij of zij stappen vooruit kan zetten. Coachen en trainen geeft me het gevoel waardevol te zijn, zinnig werk te doen. Want wat is er nu belangrijker dan de ontwikkeling die we op persoonlijk en professioneel vlak doormaken? Al het andere in ons leven is tijdelijk, onszelf nemen we altijd mee.
 
The call of the Wild
We kennen allemaal de stem in ons die ons vertelt dat er een grotere versie van onszelf mogelijk is. Een stem die ons aanspoort om het veilige en bekende los te laten en een nieuwe uitdaging aan te gaan. Een stem die ons aanspoort om keuzes te maken die ertoe doen. Keuzes die het beste in ons naar boven halen waardoor we groeien als persoon en professional.
 

Een stem die Robert William Service ‘the Call of the Wild’ noemt. Zolang ik me kan herinneren heb ik geluisterd naar die wilde stem, naar die ontembare kant in mezelf. Die kant die vooruit wil, die niet bang is voor tegenslag en die zich niets aantrekt van status of tegenstand. Ken jij die stem en wil jij die stem in anderen aansporen? Dan schuilt er wellicht een coach in jou!
 


 
PS. Heb jij al vaker gezocht naar een coachingsopleiding, maar raak je ontmoedigd door het talrijke aanbod en weet niet precies welke soort opleiding bij je past? Of vraag je je af of je er wel geld mee kan verdienen? In Juni start er een nieuw programma van De Upstarter: de Coaching Opleiding. De coaching en trainer opleiding van De Upstarter is een verdiepende cursus waarbij je jouw kwaliteit om mensen te leiden en gidsen in de levenskeuzes die ze maken verder ontwikkelt.
 
Interesse of vragen? Stuur dan een mailtje naar Mariëtte en vraag haar naar de opleidingsbrochure van de nieuwe coachingsopleiding van De Upstarter.

Onze nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.