Own je traineeship like a boss

Oke, je hebt dat te gekke bedrijf gestrikt voor een stage of traineeship en mag je skills hands-on gaan ontwikkelen. Te gek! Je hebt tijd vrijgemaakt in je agenda, neemt geld op van je spaarrekening of vraagt je ouders of iemand anders om financiële steun. Een traineeship is namelijk een flinke investering in jezelf, van tijd én geld. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen te zorgen dat deze investering zichzelf terugbetaalt.
 
Wees serieus over je doelen
Wat wil je leren? Waarom wil jij bepaalde skills ontwikkelen? Hoe passen die skills binnen het bedrijf? Bespreek je doelen met je stagebegeleider of mentor en maak samen een planning. Blijf deze doelen evalueren en stel ze aan waar nodig.
 
Maak de doelen meetbaar zodat de resultaten van je inzet zichtbaar zijn. Zo laat je zien dat jij die droom-werknemer bent die nieuwe dingen moeiteloos en met overgave oppakt.
 
Promoveer jezelf alvast door meer verantwoordelijkheden te pakken
Zie je dat een collega moeite heeft om een bepaalde taak uit te voeren door tijdsgebrek en heb jij aan het einde van je dag meestal nog wel een uurtje over? Go for it! Bied aan om iets voor een ander op te pakken en voer deze taak zo goed als je kan uit.
 
Let op dat je de verantwoordelijkheid ook na kunt komen. Lukt het toch niet? Je collega’s weten dat dit een nieuwe taak voor je is. Alsnog om hulp vragen laat alleen maar zien dat jij je werk serieus neemt.
 
Geef aan waar je naar op zoek bent
Wie vraagt komt verder. Als je een nieuwe kamer gaat zoeken, vertel je dat toch ook aan iedereen? Laat je collega’s weten dat jij je stage helemaal te gek vindt en hoe graag je aan de slag zou willen bij het bedrijf.
 
Wees eerlijk, houd je vragen open en wees niet bang om jezelf als gelijkwaardig gesprekspartner op te stellen. Meet jezelf een tone-of-voice aan die bij jou past en je zal zien dat je gehoord wordt. Jij hebt het bedrijf iets te bieden, laat ze dat weten!
 
Game face on
Is er aan het einde van je stageperiode geen ruimte om verder in het bedrijf aan de slag te gaan? Too bad, that’s life. Maar bedenk: wanneer je stagebegeleider jouw grootste fan is, is hij of zij misschien wel bereid om de schakel te zijn naar een ander bedrijf. Minstens net zo waardevol.
 
Uiteindelijk is een traineeship eigenlijk een heel lang sollicitatiegesprek. Stap er ook zo in! Leg connecties met je collega’s, ga op zoek naar jouw rol in het bedrijf en zorg dat je werkgever helemaal weg van je is. It’s on!
 
 

 
Wil jij een traineeship lopen bij één van de bedrijven uit het Upstarter-netwerk? In September start er een nieuwe lichting Content Creation. In 7 maanden word jij opgeleid tot content creator en ga je aan de slag bij een bedrijf dat bij jou past. Schrijf je in voor meer informatie!