Hoe ontdek je jouw purpose? En waarom maak je meer impact als je dit weet?

Krijgt iedereen één grote missie mee in zijn of haar leven? En is dat dan iets wat als een soort van van openbaring aan je verschijnt? Ik geloof dat iedereen een purpose heeft. En dat deze dieper liggende reden achter je gedrag, met de jaren kan veranderen. Je purpose hoeft niet als een openbaring aan je te verschijnen. Het iets is wat je spelenderwijs mag en kan ontdekken. Ik ervaar dat ik mijn purpose leef wanneer ik voel dat ik waarde toevoeg. Wanneer ik voel dat ik een positieve verandering teweeg breng. In dit artikel beschrijf ik hoe je in drie simpele stappen jouw purpose ontdekt en waarom je meer impact maakt als je dit weet.

 

Stap 1: Bouw een carrière op rondom jouw kracht

Elk contact dat je hebt met iemand, zakelijk of privé bestaat bij het uitwisselen van waarde. Jij voegt waarde toe aan anderen, aan de wereld en krijgt hiervoor waarde terug. In de vorm van een compliment, een cadeautje, een knuffel of -zakelijk gezien- geld. De handelingen die je doet om deze waarde transactie in gang te zetten kan je veranderen. De graadmeter hiervoor is jouw energielevel. Van welke soort taken krijg je energie en van welke dingen niet? Focus op dat wat je blij maakt en wat je leuk vind om te doen. Dat zijn de handelingen waarbij jij in je kracht staat. Hoe meer jij jouw carrière bouwt rondom jouw kracht, hoe meer je hiervoor terugkrijgt in geld én geluk. 

 

Stap 2: Je talent is het instrument

Je talent is het instrument dat je inzet om waarde toe te voegen. Dat is dus niet je missie of je purpose zelf, maar een middel om een hoger doel te dienen. Je kracht of talent is datgene dat het meest natuurlijk tot je komt, datgene waardoor jij je sterk voelt en waarmee je anderen verder helpt. Datgene wat je energie geeft. Als je werkt vanuit je kracht dan boek je op een natuurlijke manier meer succes, ook zal je met meer passie en energie te werk gaan. Jij bepaald de regels. Ga dus geen dingen doen die energie uit je wegzuigen. Weet je niet goed wat jouw kracht/talent is? Een boek dat je hierbij kan helpen is: Now discover your strengths from Marcus Buckingham & Donald. O. Clifton.

Als je een duidelijke focus hebt, in wat jij wilt bereiken en waarom dan zal je ervaren dat jij over een verrassende kracht beschikt om obstakels te overwinnen.

 

Stap 3: Kies welke verandering jij teweeg wil brengen

Stiekem willen we allemaal onderdeel zijn van iets dat groter is dan wijzelf. We willen iets hebben waarin we kunnen geloven. Iets waarover we onszelf kunnen verwonderen. We willen ons verbinden met mensen die een standpunt durven innemen. Als je een duidelijke focus hebt, in wat jij wilt bereiken en waarom dan zal je ervaren dat jij over een verrassende kracht beschikt om obstakels te overwinnen. Je maakt meer impact omdat je wéét waarom je doet wat je doet. Daardoor is de weg die je bewandelt niet makkelijker, maar wel bevredigender want je doet het niet alleen voor jezelf. Je doet het voor het collectief. 

Als je helder voor ogen hebt welke positieve energie jij de wereld in wilt sturen, dan zal deze positieve energie (in meervoud) bij je terugkomen.

Welk verschil wil jij proberen te maken in de wereld? Hoe zou jij graag willen dat de wereld/een situatie eruit ziet? Als je helder voor ogen hebt welke positieve energie jij de wereld in wilt sturen, dan zal deze positieve energie (in meervoud) bij je terugkomen. In waardering van je omgeving en in geld. Een paar vragen die helpen om jouw missie/purpose te ontdekken:

  1. Waarmee help jij anderen graag?
  2. Waarvoor vragen mensen jou vaak om hulp? Waar bedanken mensen je voor?
  3. Wat zou je graag anders zien in de wereld? Wat doet je pijn? Wat zou jij willen veranderen?

Onze diepste drijfveren zijn ‘pleasure and pain’. Ontdek bij jezelf wat jou pijn doen, wat je graag anders zou zien. Dit is vaak de motivatie achter jouw gedrag. Pleasure gaat over hetgeen waar je naar verlangt, een wereld zonder die pijn. Ik ben benieuwd naar je inzichten! Vraag ook gerust je vrienden en collega’s om input. Het kan heel fijn en verfrissend zijn om ook hun perspectief te horen. 

 

—————————————

Zou jij graag nog meer tools krijgen over het vinden en formuleren van je purpose? In de online course innoveren met impact besteden we hier een hele dag aan. Je gaat o.a. aan collega’s en vrienden vragen wat jouw waarde in hun ogen is. Je maakt een persoonlijkheidstest en je komt tot nieuwe zelfinzichten via leuke, creatieve opdrachten. Je leert om je purpose te vinden en formuleren op een manier die andere mensen raakt en motiveert om bij jouw initiatief aan te haken.