Hoe richt je jouw werk-leven in volgens de Ayurvedische klok?

Volgens Ayurveda is gezondheid veel meer dan een gezond lichaam alleen. Maar het begint daar wel bij, want zonder een gezonde foundation is het lastig om je mind, ziel en zintuigen tevreden te houden. Volgens Ayurveda zorgen al deze verschillende aspecten samen voor een perfecte gezondheid. Dezelfde foundation is ook de basis voor een gezonde business. Het is namelijk onmogelijk een business draaiende te houden – vanuit je hart – zonder dat je je fit en gezond voelt.

 

Een custum-made toolbox voor een gezonder en gelukkiger leven

Hoe je in balans blijft is echter per persoon verschillend. Een ‘one-pill-fits-all-solution’ bestaat namelijk niet in Ayurveda. Dit betekent dat het achterhalen van jouw unieke mind-body type (Vata, Pitta, Kapha) de eerste stap is bij het vinden van balans. Wat namelijk voor de één een goede keuze is kan voor de ander juist het tegenovergestelde doen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de grote lijnen in je bedrijf, zoals hoe je samenwerkt met je medewerkers of partners, maar ook in de kleinste details. Heb je je weleens afgevraagd welk moment van de dag voor jou het beste moment is om je analytische werk te doen?

Op basis van kennis over jouw unieke mind-body type krijg je met Ayurveda een toolbox in handen voor een gezonder en gelukkiger leven. Simpelweg wanneer je weet wat jouw als uniek mens wel en niet ondersteunt, je veel gemakkelijker de juiste keuzes kunt maken. In je werk zelf, je strategie ,je klanten, eigenlijk in alle aspecten van je business. Door te leven in harmonie met je mind-body type voorkom je in de eerste plaats dan je uit balans raakt. Ook al maak je minder verstandige keuze (ik bedoel dat doen we allemaal wel eens, toch?) – zelfs dan heb je met Ayurveda de tools in handen om snel weer terug in balans te komen. 

Leer optimaal je eigen energie en die van de dag benutten

Ayurveda is in de basis een preventief gezondheidssysteem en het daaraan gekoppelde ‘like increase like’ beginsel helpt om dagelijkse de juiste keuzes te maken, zodat jij en je business kunnen uitgroeien tot hun meest authentieke zelf. Iets wat cruciaal is voor het vinden van geluk en succes. Door de basisprincipes van Ayurveda te begrijpen en te integreren in je work-life, kun je ook nog eens elk dagdeel met zijn eigen energie optimaal benutten. Zo leer je bijvoorbeeld op welk tijdstip van de dag je het beste je meetings kunt plannen of wanneer je juist tijd kunt blokkeren met je creatieve team om nieuwe ideeën te bedenken. 

Wist je bijvoorbeeld dat in de vroege ochtend je mind (en body) het meest stabiel is? Waardoor dit dus bij uitstek de tijd van de dag is om te sporten of juist die ene taak op te pakken waar je een stabiele mind voor nodig hebt. Als je dit laat liggen tot in de late middag zul je merken dat het lastiger wordt deze taak te vervullen. Dat komt omdat, volgens Ayurveda, het wind element dan sterk aanwezig is, waardoor focus soms lastig te zoeken is. Leren werken met de klok zorgt ervoor dat elke task precies doet op het tijdstip dat daar het beste bij past. Zodat je als het ware werkt en leeft met de natuur. Iets dat niet is weg te denken als je kiest voor intuïtie en liefde als boventoon van jouw business. 

De voordelen van een werk-leven volgens de Ayurvedische klok

Het beste aspect van een werk-leven volgens de Ayurvedische klok? Je wordt mega efficiënt, zodat je jezelf het grootste kado geeft dat er is namelijk: meer tijd. Tijd waarin jij kunt doen wat jou gelukkig maakt. Of dit nou tijd is om een extra artikel schrijven is om je business meer naamsbekendheid te geven of een dagje met je familie naar het strand, omdat jij daar je ontspanning in vindt zodat je daarna nog efficiënter kan werken, dat is echt helemaal aan jou. 

__________________________________________________________________________________

Vond je dit fijne tips? Ze komen uit de koker van Kim de Veer, expert op het gebied van Ayurveda. Als je meer wilt weten hoe je Ayurveda toe kan passen in je moderne leven: neem dan eens een kijkje bij Start with Rasa.

Ben je specifiek geïnspireerd om op een meer bewuste en in flow te ondernemen? Schrijf je dan in voor de wachtlijst voor de ondernemers mastermind. Mariëtte geeft de mastermind 1x per jaar en werkt met een select groepje ondernemers. Ze bekijkt de aanmeldingen en wanneer ze een match ziet zal je een uitnodiging ontvangen.