Twee goede gewoonten die je helpen om meer voldoening uit je werk te halen
Tevreden zijn over je job heeft niet alleen te maken met hoe enthousiast je bent over de dingen die je doet, maar ook met de manier waaróp je werkt. Voldoening halen uit je werk gaat om een balans tussen de inhoud en vorm van je werkzaamheden.
In dit artikel helpen we je ontdekken welk werkritme bij je past en leggen we uit hoe je niet alleen inhoudelijk bezig kunt zijn met dat wat je tof vindt, maar ook hoe je een positie verwerft waardoor je jouw eigen werkritme meer mag bepalen. En nee: dat is niet te mooi om waar te zijn.
1. Bouw een werkritme rondom je leefgewoontes en waarden
Heb je wel eens stilgestaan bij de manier waarop je werkt? Vaak is dat iets wat we vanzelfsprekend vinden. De meesten van ons houden de standaard van-negen-tot-vijf werkstructuur aan, terwijl dit werkritme nog stamt uit de industriële revolutie!
Je werkdag
Zeker als creatief is het niet altijd mogelijk om acht uur achter elkaar te produceren. Het bedenken en genereren van nieuwe ideeën en strategieën kost veel mentale energie. Je hersenschors is echter maar beperkt belastbaar en raakt oververmoeid als je hem de hele dag gebruikt. Het gevolg? Die overbelasting maakt je numb, en geeft je aan het eind van je werkdag een leeg gevoel, zelfs als je je werkzaamheden leuk vindt.
Probeer te ontdekken wat voor jou een natuurlijk werkritme is. Ben je productief in de ochtend of avond? Vind je het fijn om uren achtereen gefocust aan een project te werken of flow jij liever de dag door? En van welke dingen laad je op tijdens en na werktijd? Soms kan het heel fijn zijn om even te bewegen, een rondje te lopen of zoals wij doen: hoelahoepen!
Je werkplek
Vervolgens ga je nadenken over een werkomgeving die jou stimuleert. Heb je behoefte aan structuur of kom je beter uit de verf als je veel zelfstandigheid krijgt? Werk je prettiger in een lichte, natuurlijke ruimte met planten of mag iemand jou gerust wegzetten in een kantoortje zonder afleiding waar je ongestoord kilometers maakt? Wil je dat het rustig is om je heen of vol leven?
Experimenteer met het inbouwen van werkgewoontes waarbij je denkwerk afwisselt met productionele taken. Besteed aandacht aan de plek waar je werkt en test verschillende werk-ritmes uit, bijvoorbeeld en zesurige werkdag. Werk een dagje vanuit huis als je baan dat toelaat- Het gaat uiteindelijk om het vinden van jouw ideale balans.
2. Ontwikkel zeldzame en waardevolle skills die zijn opgebouwd rondom jouw talent
Als je je carrière start is de eerste indruk die je achterlaat cruciaal, via je netwerk krijg je de meeste kansen of klussen aangeboden! Je wilt herinnerd worden als iemand die altijd bereid is om zichzelf en zijn skills of vakmanschap te ontwikkelen, waar mensen vertrouwen in hebben en die ze een toffe klus gunnen. Zo kun je stap voor stap omhoog klimmen naar een positie waarbij je steeds meer autonomie hebt, en steeds meer invloed kunt uitoefenen op je werkzaamheden.
Unieke skills
Niemand zal jou echter meer autonomie of impact geven, gewoon omdat je het zo graag wilt. Als je op een unieke positie terecht wil komen dan zul je daar iets unieks tegenover moeten zetten.
Geen idee waar je moet beginnen met het ontwikkelen van jouw unieke skills? Vraag google om raad of bekijk deze link: 21 beroepen van de toekomst. Kijk welke functie je aanspreekt en welke skills je ervoor nodig hebt.
Houd het bij jezelf
Wanneer je skills gaat aanleren puur omdat ze gewild zijn zal je niet genoeg motivatie vinden om je eigen vakmanschap steeds opnieuw te verbeteren. Als de drive niet intrinsiek is neemt je werklust uiteindelijk af en stagneert je groei. Kies daarom voor iets dat past bij jouw natuurlijke talent. Wat doe je altijd al zonder dat je het doorhebt? En wat vind je leuk om te doen?
Durf te laten zien wat je te bieden hebt en voer je werk zorgvuldig uit. Je zult merken dat mensen je klussen gaan gunnen, nieuwe opdrachten aan je toevertrouwen. Op deze wijze verwerf je steeds meer autonomie over de manier waarop jij vorm en inhoud kan geven aan je werkzaamheden.
En onthoud:
The artist is nothing without the gift but the gift is nothing without the work.
In alle opleidingen van De Upstarter staan future skills centraal. De eerstvolgende opleiding die start is de coach en trainer opleiding. Waarbij je mensen helpt om nieuwe, gezondere werk en leefgewoonten te ontwikkelen. Lijkt jou het gaaf om dit werk te doen? Check dan hier de nieuwe coaching en trainer opleiding.