Mariette Monday: Hoe zorg je ervoor dat je in 2019 dicht bij jezelf blijft?

Het is tijd voor Mariette Monday; eerlijke verhalen met Mariette’s gedachten, overpeinzingen en passie voor herkenbare situaties in de maatschappij van nu. Met vandaag; Hoe zorg je ervoor dat je in 2019 dicht bij jezelf blijft?

 

We beginnen het nieuwe jaar massaal met ‘goede voornemens’. Iedereen gaat gezond eten, meer sporten of vaker mediteren. Bij mijn yogaschool om de hoek werd er zelfs een student naar huis gestuurd omdat er geen plek meer voor hem was. Nu, ruim een maand verder, zwemmen we weer in de ruimte. Zo gaat dat elk jaar. In dit artikel lees je hoe het komt dat we onze goede voornemens vaak sneuvelen. En wat je kunt doen om dit jaar dicht bij jezelf en je initiële doelen te blijven.

 

Het pontje in Noord

Ik sta bij de pont en luister mee met een gesprek dat twee mannen voor mij voeren.

‘En… ben jij goed het nieuwe jaar begonnen?’

‘Ja zeker! En jij?’

‘Mwah… tja… wel goed, wel goed. Op twee probleempjes op het werk na.

Oh joh, wat dan?’

‘Naja, same old. Dat er van bovenaf wordt geroepen weetje wel. Gezeur. Maar ach, daar worden we dan ook voor betaald.’

 

Ik moet in mijzelf grinniken. Januari voelt voor mij vaak aan als één grote maandag. Alle leuke feestdagen zijn net achter de rug. De kerstbomen liggen op straat en we kunnen hooguit natte sneeuw verwachten. En dan heb je óók nog eens gezeik op je werk…

 

Het klinkt misschien gek, maar juist als er problemen zijn ga ik ‘aan’.

 

Sterker door de storm

Als de omstandigheden waarin ik zit stormachtig zijn of tegen zitten wordt er een beroep gedaan op mijn innerlijke kracht om standvastig te blijven. Om mijn initiële doel niet uit het oog te verliezen. Ook wordt mijn creativiteit aangesproken om oplossingen te vinden voor de uitdagingen die ik tegenkom. Het maakt me sterker en dat vind ik leuk. Ik word om die reden door mijn vrienden ook wel eens vergeleken met een Adelaar. Adelaars gebruiken de kracht van de storm om tot hogere hoogtes te komen.

 

Je eigen pad lopen

Awura Abena liet tijdens haar talk op het Connect with Us event van 8 januari een vergelijkbare mindset zien. Zij stelde de vraag; welke stem laat je krachtiger klinken? De stemmen van buiten of de stem van binnen? Ze beschreef hoe ze door de meningen van haar omgeving of de mooie plaatjes op social media soms wordt overvallen door een gevoel van twijfel, jaloezie en vergelijking. Stemmen waardoor ze zich soms van haar pad laat afbrengen. Terwijl er ook altijd een stem van binnen is die zegt wat ze echt leuk vind om te doen en waar ze goed in is, dat wat ze al wist als kind.

 

Periode van naar binnen gaan

De winterperiode nodigt ons uit om naar binnen te gaan. Om de donkere gevoelens en gedachten die we liever niet aangaan, aan het licht laten komen en de ruimte te geven. Dan blijkt vaak dat de stemmen van buiten, stemmen van binnen zijn geworden. Dat je jezelf in twijfel bent gaan trekken. En dat is waar goede voornemens sneuvelen.

 

Het is niet de storm van buiten die je aan het wankelen brengt, en het is de storm van binnen.

 

We vinden bijvoorbeeld dat we het niet goed genoeg doen, dat we verder zouden moeten zijn, we gaan onszelf vergelijken met anderen, in plaats van dat we onze groei afmeten aan onszelf.

 

Hoe dan wel?

Als je merkt dat de indrukken of de stemmen van buiten (gezeik van bovenaf, de fancy posts op instagram, de veel te lenige yogachick voor je op de mat) je toch uit balans brengen: ga even op de rem staan en kijk liefdevol -met zachte ogen- naar wat je doet. Alsof je kijkt naar een klein kind. Haal het ‘moeten’ eraf. Geef jezelf ruimte. Je bent nu precies waar je moet zijn. Er is altijd een volgende stap, er is altijd een hoger doel om te behalen, maar dat is niet waar je nu bent. En dat is niet wat je nu hoeft te doen. Herinner jezelf aan je initiële doel. Waarom ben je hier ook alweer?

 

Fuck het idee dat het perfect moet zijn.

 

Lach om jezelf, maak het licht. Wat heb je tot nu toe al bereikt? Waar ben je trots op? Kijk naar welke stappen je hebt gezet om hier te komen. En bedank jezelf daarvoor.

 


 

Mariette Ruggenberg is de founder van Us Creatives. Zij staat aan het roer van de strategie, coördineert de programma’s Coaching & Agile Coaching en deelt regelmatig haar Mariette Monday verhalen met haar kijk op maatschappelijke thema’s en meer. Heb jij een vraag of heb je (ook) iets vertellen? Deel het met Mariette via mariette@deupstarter.nl en volg Mariette op Instagram & LinkedIn.

 


 

Agile Coaching Opleiding 

Op 22 maart 2019 start de Agile Coach opleiding van De Upstarter waar Mariette haar best practices op het gebied van persoonlijk leiderschap deelt. Je krijgt tools in handen waarmee je jezelf en anderen continu helpt groeien. Je maakt collega’s effectiever en bedrijven menselijker, o.a. door te werken met zelfsturende teams. De technieken die je leert kun je toepassen op de werkvloer als leidinggevende, (project) manager of Agile coach. Ben je nieuwsgierig: stuur Noor een mail (Noor@deupstarter.nl).