Alumni Stories: Jeroen leerde tijdens Human Centered Design vooral om te experimenteren

Tijdens Talent Tuesday laten we het verhaal zien achter onze Upstarter Alumni. We vertellen hoe hun werkdag eruit ziet, wat ze nu doen en wat ze aan hun opleiding bij ons hebben gehad.

 

Deze keer deelt Human Centered Design-alumnus Jeroen van Vilsteren (36)  zijn verhaal. Hij is bij reisorganisatie Riksja Travel in Leiden verantwoordelijk voor innovatie en duurzaamheid en heeft na zijn opleiding de manier van werken op zijn afdeling omgegooid.

 

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?

Mijn werkdagen zijn heel verschillend. Veel van mijn tijd besteed ik aan het onderzoeken van de potentie van nieuwe ideeën en afspraken met externe bedrijven om te kijken of er mogelijkheden zijn om samen te werken. Daarbij werk ik samen met teams binnen Riksja om te werken aan nieuwe innovatie.

 

Waarom heb je besloten om bij ons het Human Centered Design programma te volgen?

De onderwerpen die aan bod kwamen lagen heel erg in het verlengde van onze innovatiestrategie. Ik wilde hier meer kennis over opdoen, om vervolgens nieuwe ideeën te implementeren in ons bedrijf.

 

Wat heb je geleerd?

De docenten die elke week kwamen waren heel inspirerend, het was tof om ze te spreken en hun visie te horen. De belangrijkste les die ik uit het programma heb gehaald is om gewoon te gaan dóen. Dus wanneer je een idee hebt, om daar zo snel mogelijk mee te gaan experimenteren. Ik heb tijdens 12 jaar werkervaring geleerd om een project heel gedetailleerd op te zetten, goed uit te denken en dan helemaal uit te voeren. En dan pas ging ik naar de markt kijken.

 

Maar de huidige tijdsgeest geeft veel meer ruimte voor meteen experimenteren, kijken of er behoefte is aan jouw idee door het te testen bij de doelgroep en dan pas de volgende slag te maken.

 

Je gaat dan veel meer vanuit data werken dan vanuit jouw ideeën, omdat je voortbouwt op directe feedback uit de praktijk. Een methode die ons op dit moment betere resultaten oplevert.

 

Wat heeft het programma je opgeleverd?

De lessen waren voor mij een bevestiging dat we op de goede weg zaten. We zijn op een gegeven moment overgestapt op veel meer experimenteren, in plaats van ideeën eerst van A tot Z uitwerken hierdoor zijn we efficiënter gaan werken. Elke les werd bevestigd dat zoveel mogelijk iteraties de beste manier is om je ideeën te valideren.

 

Waarin zou je je nog willen ontwikkelen?

Ik zou me nog verder willen ontwikkelen om trainingsvaardigheden op te doen op het gebied van innovatie en duurzaamheid om dit over te brengen om andere mensen.

 

Welk innovatief project dat je hebt gedaan ben je trots op?

Ons CO2-project is een onderdeel van een groter ideaal om de wereld een stukje mooier te maken.

 

Met Riksja Travel willen we niet alleen onze verantwoordelijkheid nemen, maar ook alles in het werk stellen om een positieve (sociale) impact op de wereld te hebben.

 

Dat doen we onder andere door tal van hulpprojecten wereldwijd te steunen, hotels met een hart te bouwen en via Wakibi microkredieten te verstrekken aan ondernemers in derdewereldlanden.


Benieuwd naar het CO2-project van Riksja Travel en op welke manier zij de wereld mooier maken door duurzame reizen te organiseren? Leer er hier alles over. 

 

Jeroen volgde onze Human Centered Design opleiding, waar hij onder andere les kreeg over prototyping, UX research en design thinking. Vind hier meer informatie over het programma.