Lize, organisator van de coaching night bij De Upstarter

De drie ingrediënten van coaching

We kennen het allemaal; je gaat volledig op in een taak, je voelt je volledig uitgedaagd en de tijd vliegt voorbij. Datgene wat je doet voelt goed, je bent intrinsiek gemotiveerd. Dat is flow. Maar hoe kóm je daar in hemelsnaam? En hoe helpt personal coaching je om daar te komen? Drie woorden: inzicht, veranderzin en energie.

 
Tijdens mijn studie Psychologie kwam ik in aanraking met de wetenschap van positieve psychologie. Dus niet vanuit de klassieke psychologie ‘wat is er mis met jou’, maar juist ‘wat is jouw kracht’. Door je daarop te focussen krijg je een enorme buffer op de negatieve emoties en krijg je meer vertrouwen in jezelf en kom je eerder in een staat van flow.
 

1. Inzicht

Coaching is voor mij het zichtbaar maken van veranderingsmogelijkheden. Die liggen besloten in de wisselwerking tussen inzicht en gedrag. Klinkt ingewikkeld, is het niet. Een voorbeeld: Je staat elke dag te laat op en holt vanaf het begin van elke dag achter de feiten aan (gedrag).
 
Zodra je je bewust bent geworden van het patroon van te laat opstaan en de stress die dit met zich mee brengt (inzicht), dan is het van belang om te experimenteren met nieuw gedrag. Je start bijvoorbeeld met één dag van de week de wekker vroeg te zetten en te bekijken hoe dit je ochtend- en wellicht je gehele dag verandert. Als het goed voelt, voeg je een dag toe. En zo kom je steeds een stapje verder.
 
Inzicht verkrijgen is eigenlijk al een vorm van leren. Een goede coach helpt daarmee door het stellen van de juiste vragen. Soms weet je het gewoon ook even niet; ‘wat wil ik dan precies?’. En daar komt de coach in beeld. Zie het zo; je gedachten zitten als een bord spaghetti slierten in je hoofd, een coach trekt aan de sliertjes en hangt ze aan een rekje voor je uit. Gesorteerd en geordend. Misschien zie ik het ook zo voor me omdat ik heel erg van pasta houd. In ieder geval is dat wat een goede coach doet.
 

2. Veranderzin

Naast inzicht moet je ook veranderzin hebben. Soms wéét je dat je iets wil, maar je doet het toch niet, of je blijft het maar uitstellen. Denk bijvoorbeeld aan het solliciteren voor die ene toffe baan, het starten van je eigen onderneming, het bouwen van een website..
 
Ik ben gaan onderzoeken hoe je veranderzin krijgt en kwam tot de conclusie dat veel mensen de gewenste verandering niet oppakken of slagen in hetgeen wat ze willen door verschillende factoren. Ze zien nog teveel beren op de weg, er is geen of weinig vertrouwen in eigen kunnen of er is geen focus op wat ze precies willen veranderen. Bij je eigen plannen kun je jezelf diskwalificeren of geen energie vinden om het écht te doen. Zonde, want bij een ander denken we vaak juist: go for it! Herkenbaar?
 
Begin met een kleine eerste stap en praat erover. Dan kun je worden aangestoken door het enthousiasme van anderen die jouw beren helemaal niet zo eng vinden.
 

3. Energie

Daarnaast geloof ik ook dat zonder verdere hulp je veranderzin weer weg kan zakken. Het is lastig om gemotiveerd te blijven werken aan iets, net als blijven sporten, blijven werken aan je startende onderneming. Dus ik geloof in samenwerken, een buddy zoeken, je dromen en ambities uitspreken zodat mensen weten wat je nodig hebt en je ernaar vragen. Of op een reguliere basis in gesprek blijven met een coach die jou scherp houdt! Zo houd je je dromen wakker en krijg je een vriendelijk schop onder je kont om die dromen te kunnen verwezenlijken.
 
Wat ik je nog even mee wil geven? Coaching is voor iedereen en hoeft niet zwaar of lastig te zijn! Het geeft energie, zeker wanneer je in een inspirerende omgeving bent en leert van inspirerende gelijken die dezelfde vragen hebben als jij.
 


 
Zin gekregen in een goeie coachingsessie? Op 5 oktober 2017 organiseert De Upstarter de tweede editie van de Coaching Night. Twijfel je over de volgende stap in je carrière of wil je meer richting geven aan je huidige baan? Dan is deze avond jou op het lijf geschreven. Doe jezelf dit cadeau! Let op: de earlybird tickets vliegen de deur uit!