A Dwight’s Tale: Daddy issue(s)

Deze issue van A Dwight’s Tale, is een ‘daddy issue’. En het gaat over (mijn) daddy issues. Ik ben onlangs vader geworden van een dochter. Nog nooit eerder heb ik me zo zelfverzekerd gevoeld over iets dat voor mij totaal onbekend is. Ik zal haar eerste mannelijke liefde zijn en haar eerste en meest impactvolle kennismaking met de ’tegenpartij’: de man. Het zit helaas in het vaderpakket dat ik haar gedurende haar leven een aantal keer zal teleurstellen. Maar hoe voorkom ik dat mijn issues haar ‘daddy issues’ worden?

 

Ik heb geen daddy issues, jij hebt daddy issues!

Ik was vroeger altijd in de veronderstelling dat ‘daddy issues’ een fenomeen was waar alleen vrouwen vatbaar voor waren. Mannen hebben absoluut hun issues, maar geen ‘daddy issues’. Dat is iets tussen vaders en hun dochters, dacht ik. Maar naarmate ik ouder word, kom ik tot een vreemde conclusie: hoe langer ik mijn vader ken, hoe minder goed ik weet wie hij nou écht is.

Een aantal jaar geleden hadden mijn zus en ik het beste gesprek met hem dat je maar kunt wensen. We stelden hem kritische vragen over zijn vaderschap, en op een prachtige manier nam hij verantwoordelijkheid voor zijn emotionele en op latere leeftijd fysieke afwezigheid. Ironisch genoeg werd het contact na dat gesprek om onverklaarbare redenen (nog) minder.

 

Sympathie voor de man, minder voor de vader

Vader worden is met afstand het mooiste geschenk dat ik heb mogen ontvangen. Met al het moois dat erbij komt, worden ook bepaalde zorginstincten geactiveerd. Die instincten voel ik zo sterk dat ik zelfs argwanend kijk naar mijn eigen opvattingen over ouderschap. Is fysiek en emotioneel aanwezig zijn genoeg? En wanneer is je emotionele aanwezigheid goed genoeg? Na meerdere introspectieve analyses kom ik tot de conclusie dat ook ik waarschijnlijk kamp met wat ‘daddy issues’.

Ik roep al jaren dat ik weinig tot geen verwachtingen meer van hem heb. In zekere zin is dat ook zo, maar toch kan ik er niet volledig aan ontsnappen. Op sommige momenten verwacht ik iets van hem wat hij eigenlijk nooit is geweest. Misschien is dat niet helemaal eerlijk naar hem toe, maar toch gebeurt het.

Toen ik wist dat we in verwachting waren, was mijn vader een van de laatste mensen met wie ik het deelde. Het was een kort gesprek waarin hij zich voor zijn doen vrij enthousiast uitte over het mooie nieuws. Dat hij tot op heden niets meer van zich heeft laten horen is geen verrassing, maar wel een lichte teleurstelling. Mijn vader is een goede man, geen perfecte man. Ik heb daarom ook sympathie voor zijn imperfecties als man, maar datzelfde kan ik moeilijker opbrengen voor zijn rol als vader.

 

Verschuivingen in de familieopstelling

“Ik ben vader…”, denk ik meerdere keren per dag met een glimlach op mijn gezicht. Mijn dochter heeft me een nieuwe rol gegeven. Door het vaderschap heb ik direct en indirect invloed op hoe onze familie functioneert en zich verder ontwikkelt. Ik ben benieuwd naar de veranderingen in onze familieopstelling. Wat zal er geheeld worden en bij wie? Welke (on)aangename, onverwachte veranderingen zullen plaatsnemen? Worden bepaalde hoofdstukken in onze familie nu eindelijk afgesloten, zodat nieuwe zich kunnen openen?

Ik probeer mijn dochter te behoeden voor het afwezige-vader-syndroom en er zelf van te helen. Maar waar ik vooral naar uitkijk, is om samen het pad vol met levensvreugde te bewandelen. Aanrommelend, huilend, lachend haar de vrouw laten worden die zij wil zijn. Ik zal onroerend goed in haar leven zijn. Ze zal mij altijd kunnen raadplegen als mentor, en ik zal naar haar luisteren als leerling.

ps. Nooit gedacht dat alle afterparty’s me zo goed zouden voorbereiden op de gebroken nachten.

 

___________________________________________________________

Wil jij de magie van (familie) opstellingen ervaren? En lijkt het je mooi om zowel groepen als individuen te kunnen begeleiden met opstellingen werk? Misschien is de systemisch werk opleiding wat voor jou. Neem ook een kijkje bij een van onze andere mooie opleidingen.

Rose le Conge Kleyn: Ik ben de healer geworden die ik vroeger zelf graag gewild had

Het gesprek tussen mij en Holistisch Healer en trainer Rose le Conge Kleyn maakt snel duidelijk dat iedereen een verhaal heeft en een specifieke route aflegt. De eerste jaren van Rose’s leven waren niet makkelijk. Een andere kijk op de wereld dan haar leeftijdsgenoten en een wat introverte persoonlijkheid zorgden voor pesterijen en isolement. Rose is nu een holistisch healer, therapeut, trainer, moeder en een vrouw wiens kracht verscholen ligt in haar stilheid.

 

Zag je omgeving niet dat je niet lekker in je vel zat?

“Ik was een ontzettend emotioneel kind dat eigenlijk veel knuffels nodig had, maar weinig losliet over wat er gebeurde in haar belevingswereld. Mijn ouders hebben een heel andere opvoeding gehad. Zo is mijn moeder bijvoorbeeld strenggelovig opgevoed en in het gezin van mijn vader werden er weinig emoties getoond. Ze deden hun best, maar wisten niet zo goed hoe ze mij moesten begrijpen. Mijn leeftijdsgenoten vonden me soms een beetje vreemd en ik werd ook flink gepest, maar gelukkig had ik een paar vriendinnen – die ook nog steeds mijn beste vriendinnen zijn – die me altijd hebben begrepen.

In mijn pubertijd ging het mis met me. Ik raakte van mezelf verwijderd. Wel probeerde ik de gebruikelijke maatschappelijke ladder te beklimmen, omdat dat toentertijd de meest logische stap leek. Ik ging studeren, kwam te werken bij een groot modebedrijf en klom op in de organisatie. Maar bij elke stap die ik omhoog zette in mijn carrière werd ik steeds ongelukkiger. Daarnaast was ik al bijna tien jaar lang een darmpatiënt. Ik ging het ziekenhuis in en uit om te achterhalen waar mijn darmproblemen vandaan kwamen, maar elke keer werd ik weer naar huis gestuurd zonder een echte oplossing.”

 

Wanneer kwam de ommekeer in je leven?

“Pas rond mijn 28ste, toen ik mijn eerste kind kreeg, werd de spiegel me echt voorgehouden en kon ik heel helder zien wat geheeld mocht worden en hoe ik dat wilde aanpakken. Ik ging het pad op van de alternatieve geneeswijze en kwam voor het eerst in een wereld waarin m’n gevoelens en gedachten niet vreemd waren. Ik ontdekte dat er meer was dan het fysieke lichaam. Het was de periode dat ik opleidingen volgde tot holistisch voedingscoach, energetisch masseuse, hypnobirthing coach en alles leerde over de Chinese geneeskunde, kruidengeneeskunde en Ayurveda

Alles viel op zijn plek. Ik zag waar m’n darmklachten vandaan kwamen en ik kon de emoties plaatsen die ik als jong meisje zo sterk voelde. Het was voor het eerst dat ik ontdekte dat de stilheid die ik als jong meisje had, eigenlijk m’n spiritualiteit was. Het volgen van de verschillende opleidingen was echt iets voor mijzelf, maar na verloop van tijd voelde ik me geïnspireerd om mijn kennis en ervaring te delen met anderen. Dit kwam mede door mijn psychotherapeut. Haar therapie én manier van werken sloten zo goed aan op hoe ik heling zag en nog steeds zie. Ik hoefde namelijk niet zoveel te zenden bij haar tijdens onze sessies, omdat zij zo fantastisch kon luisteren.

De drie grote inspiratiebronnen die hebben bijgedragen tot waar ik nu sta zijn de opleidingen, mijn psychotherapeut en mijn partner die écht achter me stond. Die drie elementen hebben dat vuurtje – wat ik altijd al voelde maar niet volgde – aangewakkerd. Toen ik besloot te kiezen voor mezelf en te luisteren naar mijn lichaam veranderde mijn leven en hoe ik nu in het leven sta. Ik stopte met mijn corporate baan en ben geleidelijk overgestapt naar hetgeen ik nu allemaal doe. Een grote openbaring van die periode was dat ik ontdekte dat zolang je die vlam in jezelf voelt branden, het altijd de moeite waard is om dat gevoel te volgen.”

 

Hoe heb je de opgedane ‘schade’ kunnen herstellen?

“Ik heb echt een breekpunt gehad. Ik was emotioneel kapot. Het was zo erg dat ik niet meer verder wilde in het leven. Maar ik moest naar dat punt toe gaan. Daardoor kon ik alle pijnlijke momenten uit mijn leven onder ogen zien. Ik ging naar de momenten waarin ik me gekwetst heb gevoeld, maar ook naar momenten waarop ik mensen heb gekwetst. Alles kwam naar boven en naar mijn mening was dat de enige manier om mijn wonden echt te helen.”

 

Je bent trainer van de Holistisch Healer opleiding. Wat kunnen deelnemers van je verwachten als trainer en holistisch healer?

“Ik vind dat je als healer vooral een toezichthoudende rol inneemt. Men heeft nog weleens de neiging om de ander te sturen, vaak omdat er veel herkenning is met degene tegenover je en dan wil je sturen naar wat voor jezelf heeft gewerkt. Maar de echte heling komt uiteraard vanuit jezelf en dat is toch een proces dat je zelf doormaakt. Op het moment dat je bijvoorbeeld een burn-out hebt, word je belaagd met goedbedoelde tips en adviezen. Maar bijna niemand vraagt je wat je nodig hebt of wat je voelt dat je nodig hebt, terwijl juist daar de heling ligt. Tijdens de Holistisch Healer opleiding leer je vooral hoe je moet luisteren en hoe je de blauwdruk van het helingsproces van de ander laat zien.”

__________________________________________________________________

Wil jij meer weten over holistische & lichaamsgerichte healing? En voel jij dat lichaam, ziel en geest met elkaar verbonden zijn? Misschien is de Holistisch Healer opleiding wat voor jou. Op 13 oktober 2023 start de opleiding.

A Dwight’s Tale: Waar voorspel écht begint

Voorspel is de sleutel tot liefdesland, nirwana, de hemel. Toch wordt voorspel vaak pijnlijk verwaarloosd. Wanneer voorspel wel de aandacht krijgt die het verdient, dan activeert het alle sensoren in je lijf die de vrijpartij buitenaards kunnen maken. Maar wanneer begint het voorspel dan precies? Is dat vanaf het moment dat jullie samen in bed liggen of kan het zijn dat voorspel iets is dat al zonder je partner plaatsvindt? Voorspel begint misschien dus niet aan het begin van je sekspartij, maar aan het begin van je dag.

 

22:42

Je feromonen vullen de ruimte waarin we ons begeven en elke aanraking vertaalt een gevoel waar nog geen woorden voor zijn bedacht. Na enige tijd bevrijd ik mezelf uit de knoop die wij hebben gecreëerd met onze armen en benen. Het enige fysieke contact dat we nu nog hebben, zijn onze vingertoppen die elkaar licht raken. We spreken de liefdestaal ‘lichamelijke aanraking’ vloeiend.

 

22:02

De taxi staat buiten te wachten, terwijl we ons favoriete restaurant verlaten. Tijdens de rit naar huis deel je iets wat al langere tijd op je hart ligt. In plaats van en zoals gewoonlijk gelijk advies te geven, luister ik. Je maakt er geen woorden aan vuil, maar je ogen en glimlach zeggen alles. Je voelt je gehoord.

Liefdesfeit:

Volgens neurowetenschapper Andrew Huberman zorgt de bewuste activatie van je zintuigen voor kalmte in je parasympatisch zenuwstelsel. Kalmte in je parasympatisch zenuwstelsel zorgt onder andere voor seksuele opwinding. De reactie vanuit je sympathisch zenuwstelsel is verantwoordelijk voor je orgasme. Na je orgasme, zorgt het parasympatisch zenuwstelsel weer voor ontspanning. Opwinding en het orgasme is in zekere zin een prachtige dans tussen ontspanning en inspanning.

18:59

We hebben beide een lange werkdag achter de rug en het was duidelijk dat de Wet van Murphy de gehele dag werd gehandhaafd. Ik trek je stevig naar me toe, omdat ik zie dat je dat nodig hebt. Jij voelt al gauw aan dat ik de knuffel misschien nog wel harder nodig heb dan jij. “Dankjewel” fluister ik in je oor.

 

13:04

Ik ben nog steeds in de ban van de geur van versgebakken taartjes toen ik vanochtend langs de banketbakker fietste. Terwijl ik eraan denk, loopt mijn mond vol met water. Mijn huisgemaakte lunch degradeer ik tot een zorg voor later. Ik loop terug naar de bakker en geef toe aan mijn verlangens die mij sinds vanochtend in de ban hebben.

Liefdesfeit:

De heilige drie-eenheid in bed is seksualiteit, intimiteit en sensualiteit volgens seksuoloog Linda Hauer. Er is een hoop bekend over seksualiteit en intimiteit, maar hoe je goed in je sensualiteit kan staan blijkt nog steeds een groot mysterie. “Vrouwen zijn tijdens seks vaak te veel bezig met hun partner en te weinig met zichzelf. Het genot van haar partner staat dan boven het genot van haarzelf. Als je die gewoonte lang aanhoudt, dan verleer je op een gegeven moment om goed te ‘voelen’. Als je niet goed kan voelen, dan weet je ook minder goed wat je fijn vindt. Probeer dan maar eens een orgasme te krijgen.”

09:02

Ik zit op de fiets onderweg naar werk, het regent en ik ben te laat. In plaats van geïrriteerd doorfietsen, besluit ik om te stoppen en te schuilen voor de tranen van de weergoden. Te laat ben ik toch al. Nu ik stilsta, besef ik hoe nors iedereen zich een weg baant door het verkeer. “Het is maar water”, zeg ik zacht. Ik steek m’n hand uit en laat de koude regendruppels landen op m’n warme huid. Het valt allemaal wel mee eigenlijk…

 

07:30

De wekker gaat. Je ligt naast me. Het gordijn heb ik de afgelopen avond niet goed dichtgedaan, waardoor de eerste zonnestralen de kamer binnenglippen. Ik lach naar je, omdat ik blij ben je weer te zien. De zingende vogels, mijn miauwende kat en jouw knuffel complimenteren de ochtend. Terwijl ik een paar slokken van mij koffie neem en voor het raam sta, laat ik de zon mijn blote huid kussen. Al mijn zintuigen worden gestreeld en bevredigd. Ik ben benieuwd hoe deze dag zal eindigen.

_______________________________________________________________________________

Wil jij meer weten over volwassen liefde en hoe je de intimiteit met jezelf en je partner verdiept? Misschien is de Relatie coach opleiding dan wat voor jou. Op 3 juni 2023 start de opleiding.

Wat is een familieopstelling en wanneer doe je het?

Je familie is het belangrijkste systeem waar je deel van uitmaakt. Het legt de basis voor de relaties die je aangaat. En daardoor geeft een opstelling inzicht in de blokkades of uitdagingen die jij ervaart in het contact met anderen. Familie opstellingen als methode is ontwikkeld door Bert Hellinger. Je hoort mensens steeds vaker spreken over familie opstellingen. Maar wat is het precies en wanneer doe je het?

Wanneer je het doet

Familie opstellingen maakt onbewuste patronen in jouw familie systeem zichtbaar zodat je in het contact met anderen meer bewuste keuzes kan maken. Je doet het als je:

  • Een patroon wil doorbreken waarbij je het makkelijker vind om te geven dan te ontvangen. Of een ander soort hardnekkig patroon dat steeds opnieuw in je leven tegenkomt.
  • Meer wil leren ontvangen in plaats van altijd te geven. 
  • Meer aanwezig wilt zijn, meer in verbinding met jezelf en anderen .
  • Meer in contact met je gevoel wil komen, je wil uit je hoofd en meer in je hart en lijf.
  • Als je intuïtief hier naartoe wordt getrokken en nieuwsgierig bent 
  • Merkt dat je verslavingsgevoelig bent, zoals een verslaving aan werk, relaties, seks, prikkels, drank, gokken etc. Wat leidt tot een burn-out, een leeg of depressief gevoel.
  • In het contact met je partner, familie, vrienden of collega’s (regelmatig) spanningen ervaart en daar beter mee om wil leren gaan.
  • Voelt dat iets je blokkeert, dat je iets met je meedraagt, een verdriet, gevoel van schaamte of schuld dat je niet kan verklaren uit je eigen leven.

 

Hoe het werkt

Familie opstellingen maakt zoals ik eerder zei het onzichtbare zichtbaar. Door mensen op te stellen in een ruimte zie je welke onderlinge verhoudingen er zijn en welke je niet dienen. Ook wordt er woorden gegeven aan de onderstroom, aan onuitgesproken of onuitgewerkt leed. Drie voorbeelden van wat je in een opstelling kan tegenkomen:

  • Je bent gaan zorgen voor iemand boven je. 

Zorg jij bijv voor je ouders of voor je oudere zus/broer? Is je moeder gescheiden en praat ze sindsdien met jou over haar seksleven?In een opstelling wordt duidelijk of dit een gezonde verhouding is of niet. Je ziet of jij boven, naast of onder je ouders staat (onder is de juiste plek). 

 

  • Er is een (onuitgesproken) oordeel. 

De onderstroom van jouw familiesysteem krijgt een stem, doordat representanten woorden geven aan dat wat onuitgesproken bleef. Een familiegeheim kan zo onthuld worden, zelfs van 5 of meer (7) generaties terug. Of onderdrukte gevoelens: van je ouders of jijzelf. Het gaat om oordelen die je niet uitspreekt maar waardoor je hebt besloten uit verbinding te gaan. 

 

  • Je draagt onverwerkt leed dat niet bij jou hoort

Je kan zichtbaar maken dat een familielid is buitengesloten en via de plek van een ander familielid weer terug probeert te komen. Dit kan gaan om iemand die nog leeft, maar ook om iemand die is overleden, door bijvoorbeeld een miskraam of abortus en onvoldoende is erkent door het systeem. Dit noem je een identificatie. Je ervaart dan gevoelens die niet bij jou horen. Het kan ook gaan over een familiegeheim of een ander soort onverwerkt leed dat een eigenaar zoekt.


Spreken maakt vrij. Al is het slechts voor jezelf. Maar spreken maakt alleen vrij als je jezelf verbindt met de lading en pijn van die woorden. Dan haal je de lading eraf, neutraliseert het en bepaald het niet meer je gedrag. Je wordt er niet door geleefd maar kan er mee leven. Via een familieopstelling spreek je uit wat onbesproken is gebleven. Je leert om je emoties te uiten en doorleven.

______________________________________________________________

Wil jij de magie van (familie) opstellingen ervaren? En lijkt het je mooi om zowel groepen als individuen te kunnen begeleiden met opstellingen werk? Misschien is de systemisch werk opleiding wat voor jou.

Een ondernemende millennial die haar hart volgt

Op een regenachtige grijze ochtend praat ik met Mariëtte Ruggenberg, oprichter en eigenaar van De Upstarter. We zitten in haar prachtige ruime en lichte woonkamer. Een enorme raampartij laat de woonkamer overgaan in het houten terras aan het water. De woonkamer met veel houttonen straalt rust uit. In een design roomwitte waterkoker borrelt het water voor een kopje kruidenthee. Mariëtte straalt zelf ook rust uit met haar vriendelijke stem, haar zachtrose mono-pak van een soepel vallende stof en zachte vrouwelijke bewegingen. Achter dit rustige voorkomen is de kracht van deze vrouw niet direct zichtbaar. Zoals zo vaak blijkt; schijn bedriegt.

 

Leren van andere “eigenwijze” ondernemers die mij voor gingen, luisteren naar hen, ervaren dat het anders kan en mezelf herkennen in hen.

Het geheim van succes

Ik volg bij De Upstarter de laatste cursus Content Creation en leer blogposts schrijven. Hiervoor interview ik mensen die mij inspireren over hun carrière. Mariëtte is zo iemand. Hoe heeft zij het voor elkaar gekregen een bloeiend bedrijf te maken van De Upstarter? Mariëtte werkte eerst zeven jaar in het onderwijs en merkte steeds meer dat zij niet paste in het systeem. Ze wilde haar passie voor leren inzetten voor anderen op een eigen manier. Ze zei haar baan op en begon. “Ik ben begonnen met koffiedates. Leren van andere “eigenwijze” ondernemers die mij voor gingen, luisteren naar hen, ervaren dat het anders kan en mezelf herkennen in hen.

In die gesprekken sterkte ik mijn geloof in mijn eigen idee en ook het vertrouwen in mijzelf. Ik vroeg hen naar wat hun reden voor succes was en destilleerde uit de gesprekken een strategie. Je kunt nog zo’n goed idee hebben, zonder strategie kom je er niet. Als je kijkt naar de fases van manifesteren “See it, believe it, act on it, is wat mij betreft believe it de belangrijkste!” Met een strategie kun je dat believe it in de wereld zetten.

 

Met minder energie meer doen

“Als type Projector (human design) heb ik van nature weinig energie. Dus moet ik er slim en efficiënt mee omgaan; ik moet meer bereiken met dezelfde energie. Dat was de basisvraag voor mijzelf bij het ontwikkelen van het bedrijf. Daarnaast is een belangrijke drijfveer om zoveel mogelijk tijd voor mijzelf vrij te spelen: zijns-tijd. Tijd waarin ik kan schilderen, wandelen in de natuur, bakken, vrienden ontmoeten… de dingen waarvan ik oplaad. Dat is de brandstof die je als creatief nodig hebt. En de quality time die ik mijzelf gun.

Ik merkte, dat klanten bereid zijn te betalen voor skills, een unieke ervaring of een oplossing voor een prangend probleem. Toen ik dat doorhad, wist ik waaraan de opleidingen moesten voldoen. Door dingen uit te besteden en slim aan te pakken kon ik mijn energiebalans bewaken. Uitbesteden is na Geloof (opleidingen geven op mijn manier) en Strategie (met minder energie meer bereiken) een derde sleutel tot succes.”

 

Hij is een van de samenwerkingspartners aan wie ik werk uitbesteed en die er met zijn hart in zit. Wij kunnen beide relaties goed scheiden en goed combineren.”

Aan wie besteed je uit?

“Ik geloof in autonomie en zelfstandig werken, dus ik werk samen met zelfstandigen. Ik heb scrum en agile bestudeerd om daar de essentie van te leren en dat pas ik toe in het bedrijf. We werken met zelfsturende teams. Wat ons bindt is dat mensen waar ik mee werk met hun hart in wat ze doen en De Upstarter zitten.” Via de website weet ik dat haar partner ook werkzaam is in het bedrijf en ik vraag hoe ze als liefdespartners ook zakelijke partners kunnen zijn.

Mariëtte krijgt een glimlach op haar gezicht en vertelt: “We hebben elkaar leren kennen als zakelijke partners. Dion gaf een training voor De Upstarter. Pas een jaar later is de liefdesvonk overgesprongen, toen we allebei net zonder partner waren. Vervolgens heeft hij enkele jaren niet voor de Upstarter gewerkt en sinds 1,5 jaar weer wel. Hij is een van de samenwerkingspartners aan wie ik werk uitbesteed en die er met zijn hart in zit. Wij kunnen beide relaties goed scheiden en goed combineren.”

 

The company of one

Mariëtte heeft nog meer lessen te delen en glunderend vertelt ze verder. “Een andere manier om ervoor te zorgen dat ik niet teveel energie kwijt ben, is door mijn bedrijf lean te houden. Iedereen die er werkt is eigen baas. Dus ik heb geen personeel. Daarnaast ben ik lean in kosten en ik heb zo eenvoudig mogelijke werkprocessen. Geen strakke procedures. Omdat iedereen zelfstandig is en de mensen in zelfsturende teams zitten, ben ik binnen het bedrijf daar weinig energie aan kwijt.”

 

Ik gunde mezelf het geluk niet en hield me daardoor kleiner dan ik was, ik droeg in verhouding meer bij en spaarde de ander.

Wat is een belangrijke les voor jou geweest?

“Hm, ja… (zwijgt even en denkt na)… dat was een moeilijke les. Ik heb een samenwerkingsrelatie gehad en dat liep niet goed. Uiteindelijk is het een rechtszaak geworden op initiatief van de andere partij. Het was enorm leerzaam want ik kwam erachter, dat ik mezelf had weggecijferd in die samenwerking. Ik gunde mezelf het geluk niet en hield me daardoor kleiner dan ik was, ik droeg in verhouding meer bij en spaarde de ander. Daardoor ontstond een scheve werkrelatie. Ik heb geleerd om meer voor mezelf te kiezen.”

 

Heb je nog een laatste wijze les?

“Haha, jazeker wel! In feite gaat het helemaal om je mindset. Ik heb altijd een stip op de horizon en dan begin ik. Tijdens de weg er naartoe stuur ik bij. Ik begin met een pilot-versie en verbeter die telkens opnieuw. Ik volg daarin de stappen van design thinking; je inleven in je klant, definiëren, oplossingen genereren, een prototype maken, testen en dan het proces weer opnieuw doorlopen. Telkens op een verbeterde manier.”

 

Ik denk vaak wel dat ik me inleef, maar als ik eerlijk ben, maak ik dan in mijn hoofd een klant die op mij lijkt, dus daar kan ik nog een slag maken.

Wat neem ik mee uit dit gesprek?

De tijd met Mariëtte was veel te kort, we hadden nog wel uren kunnen praten. Wat ik meeneem uit haar wijze lessen, zijn er drie die ik bewust wil toepassen. Allereerst het meer resultaat met minder energie. Zelf ben ik zo’n werkpaard en verzet bergen; dat wil ik graag anders doen. Ten tweede het inleven in de klant; wat wil je klant en kun je dat bieden? Ik denk vaak wel dat ik me inleef, maar als ik eerlijk ben, maak ik dan in mijn hoofd een klant die op mij lijkt, dus daar kan ik nog een slag maken. Als laatste het toepassen van design thinking. Starten met een pilot, leren leren leren en bijsturen. Volgens mij noemden we dat in mijn tijd learning by doing ;). Ik steek het graag in een modern jasje.

Mariëtte, bedankt voor je wijze woorden!

Rosalie Stange: “Ik nodig mensen uit hun gaves te ontwikkelen”

Als Rosalie praat, dan waan je jezelf op een wolkje dat voortgestuwd wordt door haar enthousiasme. Je komt gevoelsmatig op de plekken waar zij is geweest en je ziet wat zij heeft gezien. Tijdens het gesprek kon ik bijna voelen wat zij had ervaren. Zo gepassioneerd vertelt en deelt zij haar ervaringen. Ik begreep na een paar minuten gelijk waarom Rosalie trainer is geworden van de nieuwe Holistisch Healer opleiding. Ze bezit een mooie samensmelting van expertise, ervaring, enthousiasme en een fijngevoeligheid voor haar medemens.

 

Ik ben er niet in geïnteresseerd om mensen die ergens een 4 in zijn, daar een 8 van proberen te maken.

Je bent goed zoals je bent

“We leren vanaf de basisschool al dat je pas geprezen mag worden, na het leveren van een prestatie. Denk daarbij aan het krijgen van een sticker als je op tijd je werk hebt afgemaakt of je tafel netjes hebt schoongemaakt. Er kan daarmee een zelfbeeld ontstaan, waarbij het gewoon ‘zijn’ niet goed genoeg is. Maar je bent natuurlijk al goed zoals je bent. En vanuit dat punt mag je al je gaves ontwikkelen. Ik ben er niet in geïnteresseerd om mensen die ergens een 4 in zijn, daar een 8 van proberen te maken. Het lijkt mij veel interessanter om van een 8 een 10 te maken. Dan kom je veel meer in je authentieke kracht te staan, in plaats van dat je dingen doet waar je waarschijnlijk niet in zal excelleren. Bovendien zijn er genoeg andere mensen die een 8 zijn in jouw 4.”

 

Mijn intuïtie als (reis)kompas

Terwijl ik luister en instemmend knik, besef ik dat ik het moeilijk vind om bepaalde patronen los te laten (ergens vind ik het heel normaal om pas geprezen te worden na het leveren van een prestatie). Ik vraag daarom aan Rosalie waar haar drive vandaan komt én of zij altijd zo is geweest. “Ik heb voorheen een ander bedrijfje gehad en deed verschillende soort performance acts op festivals en evenementen. Maar ik trok die ego-wereld op den duur niet meer en vroeg mezelf af, wat doe ik hier op aarde?! Daarna ben ik begonnen met een mindfulness training, omdat ik zelf wilde ontdekken waar de antwoorden lagen op mijn persoonlijke vraagstukken.

Haar woorden hadden iets puurs in mij aangeraakt en ik voelde dat er iets fundamenteels in mij was veranderd.

Tijdens een gesprek met een vriend over dat ik meer met ademwerk wilde doen, gaf hij mij een klein verfrommeld papiertje met daarop een nummer voor een holotropic beathing-sessie ergens in een boshuis in Castricum. En bij de tweede sessie zei de sjamaan voor de rest van de groep; “Rosa, zing…”. Er ontstond intern veel conflict, omdat ik niet zeker wist of het goed genoeg zou zijn. Een aantal sessies verder vertelde zij mij dat ze mijn ziel kon horen tijdens het zingen. Ze kon voorbij de maskers en de pijn zien. Haar woorden hadden iets puurs in mij aangeraakt en ik voelde dat er iets fundamenteels in mij was veranderd.

Ik besefte dat ik moeite had om gewoon te ‘zijn’. Door die ervaring heb ik rigoureus het roer omgegooid en ben ik voor het eerst een paar weken naar het buitenland gegaan. Tijdens een meditatie in het buitenland gebeurde er allerlei bijzondere dingen. Eerst kwamen er blauwe scarabee’s op me zitten (die ik heel bijzonder vind), vervolgens sprak ik bepaalde intenties uit tijdens het thee schenken en dan gebeurde er iets bijzonders. Zo zaten we bijvoorbeeld met een groep mensen, waarvan een deel een lift nodig had. Die intentie sprak ik uit terwijl ik hun thee serveerde. Niet veel later stopte een willekeurige auto bij ons met de vraag; “Heeft er iemand een lift nodig?”.

Na die ervaring in Roemenië heb al mijn spullen in Nederland weggegeven en mijn appartement weggedaan.

Een van de aanwezige gaf mij een adresje (wederom geschreven op een klein papiertje) voor een rainbow gathering ergens in Roemenië. Een paar weken later stond ik daar, met een klein tasje, zonder concreet plan en zonder tent. Het was de eerste keer dat ik op zo’n natuurlijke gathering geheel in de natuur was, waar ik door iedereen liefdevol werd aangekeken. Ik heb daar meegedaan aan allerlei workshops die mij hebben verrijkt en waar ik nog steeds inspiratie uit put voor mijn werk. Na die ervaring in Roemenië heb al mijn spullen in Nederland weggegeven en mijn appartement weggedaan. Het enige dat overbleef was mijn gevulde backpack, een doos met kleren en wat administratie. Daarna ben ik ongeveer vier jaar gaan reizen op verschillende plekken in Zuid- en Midden-Amerika en Europa. Zonder de intentie om ooit terug te keren.

Tijdens mijn reizen heb ik veel goeroe’s ontmoet, maar ik blijf daar liever weg van. Ik geloof namelijk dat we onze eigen goeroe zijn. Door mij in de natuur te begeven ben ik gewoon dingen gaan proberen. Puur vanuit m’n intuïtie. Ik had mezelf gestript van alles wat ‘veilig’ was en mij was aangeleerd, waardoor ik opnieuw kon ontdekken. Zo ontdekte ik bijvoorbeeld de natuurlijke yoni-eieren en het prachtige effect daarvan. Dat was mij voorheen allemaal onbekend.

 

Het universum spande zich (wederom) samen, om mij te brengen waar ik moest zijn.

Holistisch Healer

Ik wilde een camper kopen in Nederland om daar verder mee te reizen en m’n sessies in te doen. Maar toen ik eenmaal hier was met die camper, voelde ik dat ik hier moest blijven zonder dat ik daar een rationele verklaring voor had. Het universum spande zich (wederom) samen, om mij te brengen waar ik moest zijn.

Het werk dat ik bij De Upstarter doe, sluit zo mooi aan bij de ervaringen die ik de afgelopen jaren heb opgedaan. Ik wil een faciliterende rol innemen en mensen uitnodigen hun gaves te ontwikkelen. Mijn rol daarin is om een safe space te creëren waarin dat kan, en de tools (energetisch en fysiek) aanbieden die de deelnemers ondersteunt in dat proces. Ik zou graag de mensen willen bereiken waarbij een gedeelte van hunzelf nog niet is ‘aangeraakt’, en die voelen dat er meer zit dat gezien mag worden. Het woord healer en healers vinden we in het Westen soms een beetje raar. Dat heeft vaak te maken omdat het concept van een healer niet begrepen wordt. Maar een healer zijn, is geen ingewikkeld hocus-pocus concept. Een healer zijn, is mens zijn.”

 

Meer weten over Rosalie? Neem dan een kijkje op haar website Sharing the gold

__________________________________________________________________________

Voel jij dat lichaam, ziel en geest met elkaar verbonden zijn? Wil je beter begrijpen wat de oorzaak is achter lichamelijke klachten? En wil je het lichaam activeren om zichzelf in balans te brengen? Er is zoveel prachtige kennis beschikbaar over ons zelfgenezend vermogen en de helende werking van planten en kruiden. In deze intensieve cursus van 7 dagen krijg je de handvatten om als holistisch healer aan de slag te gaan.

Dit is waarom iedereen wel eens een relatie coach nodig heeft

We verlangen er allemaal naar: een liefdesleven dat helemaal past bij je droomplaatje. Maar de weg daar naartoe kan, zoals het leven zelf, rommelig zijn en niet altijd gaan zoals je verwacht. Relaties, daten en seks zijn niet altijd romantische orgastische liefde spektakels. Soms is het best lastig om daarmee om te gaan. Het is best een uitdaging om je relatie gezond te houden. Zeker omdat waarschijnlijk niemand je heeft geleerd hoe dat precies werkt. Dus hierbij vijf tips om jouw liefdesleven fris en in shape te houden.

 

Maak je liefdesleven onderdeel van een gezonde lifestyle 

“We doen er alles aan om gezond en fit te blijven. Het is tegenwoordig zo normaal dat je naar een voedingscoach gaat als je problemen hebt met je gewicht of dat je met een personal trainer aan de slag gaat als je fitter wilt worden.

Maar je kan nog zoveel bewegen en gezond eten, als je relatie niet lekker loopt, kan je daar echt op leeglopen en het de kwaliteit van je leven enorm beïnvloeden.

Je liefdesleven is onderdeel van een gezonde lifestyle. Dat betekent dus ook dat je actief bezig bent om die in shape te houden. Net zoals een bewust dieet en goed zorgen voor je lichaam.

 

Sta open voor support op het gebied van relaties 

Het zou veel makkelijker, toegankelijker en normaler mogen worden om support te krijgen op het gebied van liefde, relaties, daten, intimiteit en seks. Want laten we eerlijk zijn, dat is nu nog redelijk ‘out there’.

Hoewel het voor de meeste van ons steeds normaler wordt om naar een psycholoog te gaan, is het nog ongebruikelijk om jezelf af en toe een professioneel duwtje in de rug te gunnen als je het even niet meer weet in je liefdes- & seksleven.

Uit onderzoek blijkt dat in 2019 één op de vier Nederlanders een coach had en dat meer dan 80% over werk ging. En dat terwijl waardevolle, gezonde en vervullende verbindingen met onszelf en anderen cruciaal zijn voor ons welzijn en plezier in het leven!

 

Werk aan je begrip over wat een volwassen en gezonde relatie inhoudt

Hoewel onze liefdeslevens, en alles wat daarbij komt kijken, zo’n belangrijk onderdeel is van ons leven, mogen we ook beseffen dat bijna niemand van huis uit echt leert hoe je het beste om kunt gaan met liefde, relaties en intimiteit.

Gek genoeg zijn Hollywood, romantische films en wat we zien in populaire media nog steeds de norm van wat we najagen en beschouwen als gezond. Om voor de lange termijn een vervullend liefdesleven te onderhouden is het belangrijk om volwassen te worden in de manier waarop we dit beschouwen. 

Dit volwassen worden heeft bijvoorbeeld te maken met het ontwikkelen van heldere communicatie, verantwoordelijkheid nemen voor je eigen verlangens en gevoelens en ruimte maken voor liefde voor jezelf en de ander.”

 

Ontwikkel heldere verlangens en grenzen

Wat is het eigenlijk dat je op dit moment verlangt in een relatie of een date? Wat zijn jouw waarden en verlangens op het gebied van liefde, seksualiteit? Hoe wil jij vorm geven aan een leven samen met een ander?

En, kan je in alle eerlijkheid kijken naar de rol die jij zelf speelt in het wel of niet waarmaken hiervan? We hebben vaak de neiging om te kijken naar de ander waar we eigenlijk voor onszelf nog niet helemaal helder hebben wat onze verlangens en grenzen eigenlijk zijn.

 

Omarm het oncomfortabele en kwetsbare

Betekenisvolle relaties betekenen in de regel dat je jezelf en elkaar echt ziet…dat is de basis van intimiteit. Om intimiteit te laten ontstaan is het dus ook nodig dat je jezelf laat zien. Soms gebeurt dat vanzelf en soms is het nodig om er bewust iets voor te doen. Maar het kan spannend zijn om jezelf te laten zien en velen van ons zijn er erg goed in geworden om het vakkundig te vermijden. Waar zit bij jou de ruimte om jezelf meer in het oncomfortabele en kwetsbare te laten zakken? Of wat houdt je hier in tegen?

__________________________________________________________________________________

Wil jij meer weten over volwassen liefde en lijkt het je gaaf om anderen te supporten bij het gezond houden van je relatie? Misschien is de relatie coach opleiding wat voor jou. De opleiding van januari zit vol. Gelukkig starten we weer met een nieuwe lichting in mei.

A Dwight’s Tale: Goede ‘slechte’ voornemens voor het nieuwe jaar

De laatste dag van het jaar is het startschot voor het begin van ‘the new you’. Er worden goede voornemens gecreëerd die, volgens onderzoek, rond 12 januari alweer verbroken worden. De beloftes die we maken, liggen misschien niet dicht genoeg bij wat we écht willen veranderen aan onszelf. Sinds goede voornemens volhouden niet lukt, hebben we misschien meer geluk met slechte voornemens. Voor welke ‘slechte’ voornemens ga je in het nieuwe jaar?

 

Cancel is key

Je hebt een bruisend sociaal leven, maar het vergt een hoop energie om iedereen én jezelf tevreden te houden. In het nieuwe jaar pak je het anders aan. Geen ingewikkelde smoezen meer. Als de vriend, vriendin of familielid met wie je hebt afgesproken écht om je geeft, dan accepteren ze het wanneer jij de afspraak cancelt. Uitleg is niet nodig en niet relevant, zolang je maar niet cancelt terwijl de ander al onderweg is naar de afgesproken plek.

 

All about me

Vlak voor het opstijgen geven de stewardessen de veiligheidsinstructies aan de passagiers. Een van de zinnen luidt: “Wanneer de luchtdruk wegvalt, komen er uit de luikjes boven u zuurstofmaskers tevoorschijn. Trek één van de maskers naar u toe…”. Dit pas je ook toe in je leven. Eerst jezelf, dan een ander. We vinden het heerlijk om mensen te helpen en de waardering die we daarvoor ontvangen heeft een positief effect op hoe we ons voelen. Maar voor je het weet heb je de hele wereld geholpen, behalve jezelf. Het zal onwennig zijn om egoïstisch te handelen, maar de voordelen daarvan zijn zoet.

 

Neem geen koude douche

Het is inmiddels een trend geworden. Een douche met koud water afsluiten. En als je echt een held bent, douche je voortaan alleen maar met koud water. De effecten hiervan zal ik niet bagatelliseren, want er zitten absoluut voordelen aan. Maar hoe lekker is het om niet altijd binnen de lijntjes te kleuren en de puntjes op de i te plaatsen. Douchen met warm water heeft geen negatief effect op je lijf (tenzij je het overdrijft natuurlijk). Ik word gelukkig van een warme douche en aangezien ik mezelf een gelukkig nieuw jaar wens, laat ik de Wim Hof methode onder de douche achterwege.

 

Dom-knop aan

Geen tv aan of überhaupt in huis, dikke boeken lezen en intellectuele programma’s voeden aan je brein. Hartstikke mooi allemaal, maar soms moet de dom-knop aan. Ik hoor mensen regelmatig zeggen: “Ik moet meer lezen”. Je moet helemaal niks. Als je die behoefte had, dan had je het eerder gedaan. Als je moet kiezen tussen een boek waarbij je een woordenboek nodig hebt om het te begrijpen, en een serie waarvoor je maar 2 hersencellen nodig hebt. Parkeer het boek dan voor een “andere keer”.

 

Wees niet te principieel

Te principiële mensen zijn vervelend. Ze gedragen zich alsof hun poep niet stinkt. Maak doordachte onverstandige keuzes. Stel mensen teleur, als het jou gelukkig maakt. Luister wat vaker naar dat duiveltje op je schouder. Niemand ligt wakker van de keuzes die jij maakt. leef! Gelukkig nieuw jaar.

 

____________________________________________________

Je krijgt er energie van om mensen te helpen het beste uit zichzelf te halen. Wanneer iemand advies zoekt komt diegene meestal naar jou toe. Je hebt inzicht in mensen en stelt de juiste vragen, maar hoe coachingtechnieken precies werken weet je eigenlijk niet. De coaching opleiding van De Upstarter geeft jou de handvatten om jezelf te certificeren als coach en je talent op dit gebied te verdiepen.

A Dwight’s Tale: Ondanks & dankzij alles ben ik geworden wie ik ben

Ik heb de afgelopen weken weer thuis gewoond. Thuis bij m’n moeder. Een overbruggingsperiode naar mijn huidige woning. Ik keek tegen die weken op. Niet omdat mijn moeder en ik elkaar niet kunnen luchten. Sterker nog, we hebben nagenoeg nooit een discussie en al helemaal geen ruzie. Dat was vroeger anders. We waren de personificatie van Tom & Jerry. Ik was bang dat we weer terug zouden vallen in oude slechte gewoontes. Maar ik heb het grootste en meest onverwachte cadeau gekregen.

  

Ondanks

Wat mijn moeder voor mij, mijn broertje en zus heeft opgeofferd is te vergelijken met de heldendaden van Hercules. Terwijl zij door haar persoonlijke strubbelingen ging, zorgde zij ervoor dat het schip op koers bleef. Toch heb ik haar het een en ander kwalijk genomen. Ik vond dat zij slecht communiceerde. Als ik vroeg waarom iets niet mocht en dat vroeg ik vaak, dan luidde haar antwoord: “omdat ik dat zeg”. Ik vertaalde dat naar; als jij niet de moeite neemt om het uit te leggen, dan neem ik niet de moeite om te luisteren. Een concept waarbij ik uiteindelijk altijd aan het kortste eind trok. Maar bij de eerstvolgende “omdat ik dat zeg”, speelde mijn Oost-Indische doofheid in ene weer op.

Ik heb vroeger weleens gedacht: ondanks alles wat je niet was, ben ik geworden wie ik ben

De basis van de verhitte discussies tussen mij en mijn moeder, lag aan het feit dat zij niet wilde uitleggen waarom dingen op haar manier moesten, onze persoonlijkheden verschilden en we kunnen beide temperamentvol zijn als we ons onbegrepen voelen. Helaas voelden wij ons vaak onbegrepen door elkaar. Ik heb vroeger weleens gedacht: ondanks alles wat je niet was, ben ik geworden wie ik ben. Mijn liefde voor mijn moeder is diep, heel diep. Maar naarmate ik ouder werd, creëerde ik emotionele afstand van haar. Hopend dat ze ooit zou veranderen. Dit mechanisme zorgde voor kunstmatige vrede, maar geen peace of mind.

 

Dankzij

Ik werd ouder, zachter en een klein beetje wijzer. De behoefte om te connecten met mijn moeder werd sterker. Maar de oude triggers zaten er nog. Althans, ik had de neiging om te reageren zoals vroeger. Geïrriteerd en vol onbegrip. Ik kon het gelukkig intern met mezelf oplossen, maar ik wilde die gevoelens niet meer hebben. Ik wilde weer van haar genieten zoals toen ik 8 jaar oud was en verliefd op haar werd als ze mooie kleding aan had of net van de kapper kwam. Ik besloot daarom om haar opnieuw te leren kennen. Haar niet alleen meer te zien als mijn moeder, maar ook als een kind, een puber en een jonge vrouw. Doordat ik een paar weken moest overbruggen totdat ik weer mijn eigen woning had, zaten we met elkaar opgescheept.

Maar toen ik als 36 jarige man weer thuis bij mijn moeder zat, voelde ik mij op een fijne manier weer een kind

Praten, veel praten. Ik stelde haar vragen over hoe zij was en zich voelde als kind, toen ze voor het eerst verliefd werd en wanneer zij haar hart voor het eerst brak. Ik zag dat mijn moeder genoot om mijn moeder te zijn. En ik genoot van mijn rol als zoon. Daar lag deels de essentie van de moeilijke fase die wij hebben gehad in mijn jeugd. Ik wilde de rol als kind niet innemen, omdat ik vond dat dingen anders moesten. We streden om dezelfde plek. De plek van ouder zijn. Maar toen ik als 36 jarige man weer thuis bij mijn moeder zat, voelde ik mij op een fijne manier weer een kind. Onze gesprekken hebben mij prachtige inzichten gegeven over wie deze vrouw is. Een soldaat met wie je aan het front wilt staan. De spreekwoordelijke rots in de branding. Een vrouw die alles heeft gegeven. Ik besefte toen dat alles wat ik ben en heb, dankzij haar is. Mama ik zie je. Je bent prachtig!

 

_________________________________________________________

Ons leven, onze problemen en onze relaties bestaan in een context. In deze opleiding systemisch werk leer je contextueel te denken. We zijn niet één persoon, we zijn verschillende personen, in verschillende situaties. In de course Systemisch werk leer je zien hoe ieder probleem bestaat binnen de dynamiek en interactie van het systeem. Je krijgt inzicht in systeem dynamieken en onderliggende krachtenvelden.

A Dwight’s Tale: Zelfsaboteur, wat wil je van me?!

Never change a winning team zeggen ze, maar ik twijfel of wij nog wel in hetzelfde team zitten. Teamgenoten motiveren elkaar of geven elkaar een oppeppende schop onder de kont. Jij trapt mij naar de grond en trapt na. Maar ondanks dat alles, probeer ik jou te zien als medicijn dat verstopt is in een snoepje. Als ik verlies, verlies jij ook. Dus je zal vast goede bijbedoelingen hebben. Toch…?

 

No fun village
De afgelopen weken waren complex. Ik heb mij een aantal jaar gevoeld alsof ik de sweet spot in het leven had bereikt. Een mooie balans tussen werk en privé. In mijn wereld was het bijna altijd mooi weer, regende het exact op het moment dat de planten dorstig waren en blies er een fijne bries in mijn gezicht als ik dat nodig had. Tuurlijk, ik had ook weleens onverwacht slecht weer. Maar dat drukte de pret nooit. En toen gebeurde wat er eens in de zoveel tijd  in mijn leven gebeurt: drang naar verandering.

Het bittere hieraan is dat er veel onzekerheden en groeipijnen zullen zijn.

Ik wilde nieuwe uitdagingen op professioneel vlak en een andere woning. Twee aspecten in mijn leven die uiteraard grote invloed hebben op mijn gemoedstoestand. Maar ik wist dat ik het land met de eeuwige lente moest verlaten. Als ik dat niet zou doen, dan zou ik doodongelukkig worden. En als het even kan, voorkom ik dat liever. Het zoete aan deze stap is, dat ik weet dat er een nieuwe fase aankomt waarin ik ga groeien, mezelf op een vruchtbare manier tegenkom en veel ga leren. Het bittere hieraan is dat er veel onzekerheden en groeipijnen zullen zijn. Vol twijfelachtige goede moed pak ik mijn spullen en vertrek ik naar no fun village.

 

Nare vent
Tijdens mijn zoektocht ontmoette ik iemand. Zijn naam is Zelfsaboteur. Nare vent is het. Pessimistisch, chagrijnig en denigrerend. Toch kan ik de verleiding niet weerstaan om naar hem te luisteren. Dat heeft deels ook te maken met het feit dat hij geen timide spreker is. Hij praat graag hard en het liefst zo dicht mogelijk bij mijn oor. “Moet je deze stap wel nemen? Heb je genoeg kwaliteiten voor wat jij wil bereiken? Het gaat toch niet lukken, dus speel het op veilig. Dit is niet voor jou weggelegd”. Dit zijn een aantal spreuken die Zelfsaboteur voor mij in petto had.

Als hij tot mij sprak, kreeg ik soms zelfs zweetaanvallen en hartkloppingen.

Wat wilt hij eigenlijk van mij? Ondanks dat hij mij is en ik hem, lijkt hij eerder op mijn vijand. Als hij tot mij sprak, kreeg ik soms zelfs zweetaanvallen en hartkloppingen. En waar ik normaliter opstond met het ‘ik heb er zin in’ gevoel, wilde ik nu langer in bed blijven liggen. Dat was namelijk de enige plek waar Zelfsaboteur mij moeilijk kon bereiken. Maar heel productief is dat natuurlijk niet. Ik heb geprobeerd om Zelfsaboteur te ontvluchten, maar tevergeefs. Hij zei met een sinistere glimlach; “Waar jij bent, ben ik ook”. Op de vragen wat hij precies van mij wilde en waarom hij mij tegenwerkte, kreeg ik geen antwoord. Hij beriep zich blijkbaar op zijn zwijgrecht.

 

Zwijgen is goud
Ironisch genoeg kwamen de antwoorden die ik nodig had door zijn zwijgen. Ik besloot Zelfsaboteur voor mij te laten werken in plaats van tegen mij laten werken. Hem wegwerken is niet gelukt en misschien is dat ook helemaal niet de bedoeling. Door alle twijfels en onzekerheden die hij met zich meebracht, werd ik gedwongen diep te graven en te checken of ik dit allemaal wel echt wilde. Ik begreep eindelijk dat Zelfsaboteur mij testte of ik genoeg intrinsieke motivatie had om dit avontuur aan te gaan en te voltooien. Vanaf het moment dat ik dat besef kreeg, veranderde het karakter en de naam van Zelfsaboteur. Hij ging van aartsvijand, naar bondgenoot. Kritische bondgenoot, maar wel écht een bondgenoot. Sinds onze relatie is veranderd, praat hij ook minder hard. Ik probeer hem niet meer weg te stoppen, dus hoeft hij niet meer zo hard te praten. Dwight, voormalig bekend als Zelfsaboteur, ik hoor je.

_________________________________________________________________

Vraag jij je soms af: is dit het nou? Of heb je zoveel verschillende interesses dat je het moeilijk vindt om een richting te kiezen? Tijdens het programma Project Purpose ervaar je hoe je meer in lijn met jouw purpose, met jouw zielenmissie, kan leven. Na de trainingsdagen weet jij wat jouw unieke talenten zijn en hoe je dat vertaalt naar een carrière die je voldoening geeft.